Газпром лякає Європу порожніми українськими газосховищами

Четвер, 31 травня 2012, 17:04

Недостатній темп закачування газу в українські газосховища ставить під загрозу стабільне забезпечення Європи газом майбутньою зимою.  

Про це заявив голова правління "Газпрому" Олексій Міллер в четвер у Словенії, повідомляє РІА "Новости".

"Сьогодні нас дуже непокоїть недостатній темп закачування "Нафтогазом України" газу до підземних сховищ для проходження Україною зими 2013 року і виконання зобов`язань транспортувати у повному обсязі російський газ через територію України відповідно до заявок європейських споживачів взимку", - сказав Міллер.

"Ми бачимо нині, що українська сторона не володіє необхідними оборотними коштами для придбання необхідних обсягів газу для закачування. І це зараз є головною проблемою. Тому, в першу чергу, на порядку денному переговорів із газової співпраці є питання про те, де Україна візьме необхідні кошти для цього, а не перегляд умов контрактів", - відзначив глава "Газпрому".

Реклама:

За його словами, якщо НАК не закачає необхідні обсяги газу до ПСГ, ймовірно, це призведе до того, що Україна відбиратиме несанкціоновано з експортної транзитної труби російський газ, призначений для європейських споживачів взимку 2013 року у великих обсягах, і це може серйозним чином позначитися на постачанні російського газу до Європи.

Міллер вважає, що технологічна особливість української ГТС, якій потрібні великі обсяги газових запасів для переміщення транзитних обсягів узимку, - це "проблема НАК "Нафтогаз України", за послуги якої "Газпром" платить гроші у суворій відповідності з транзитним контрактом".

Як відомо, українська ДК "Укртрансгаз" володіє 12 ПСГ загальною активною місткістю близько 31 млрд кубометрів.

Підземні сховища газу є складовою частиною системи газопостачання України і транзиту газу її територією.

Вони регулюють сезонні нерівномірності газопостачання в Україні і компенсують коливання у споживанні природного газу в європейських країнах.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: