"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Мінфін домовився про рефінансування значної частини кредиту ВТБ

Четвер, 31 травня 2012, 14:56

Мінфін та банк ВТБ домовилися про рефінансування на два роки значної частини позики обсягом 2 млрд доларів, наданої російським банком у червні 2010 року.

Про це повідомляє агентство "Интерфакс" із посиланням на пресс-службу ВТБ.

Згідно із повідомленням, домовленостей вдалося досягнути в середу під час візиту до Києва делегації ВТБ, очолюваної президентом - головою правління банку Андрієм Костіним.

Голова ВТБ зустрівся з президентом країни Віктором Януковичем, головою Національного банку Сергієм Арбузовим і міністром фінансів Юрієм Колобовим.

Реклама:

Учасники зустрічі розглянули широке коло питань стратегічної співпраці, зокрема погашення наданої російським банком позики, що має відбутися на початку червня цього року.

Група ВТБ висловила зацікавленість у розширенні співпраці з урядом України та підтримці подальшого розвитку економіки країни.

Як відомо, тижнем раніше міністр економічного розвитку і торгівлі Петро Порошенко заявив, що Україна частково рефінансує кредит ВТБ на 2 млрд доларів, який мав бути погашений у червні 2012 року, шляхом випуску облігацій внутрішньої державної позики на 1 млрд доларів.

Відповідаючи на запитання: чи передбачає схема рефінансування кредиту ВТБ також виплату 500 млн доларів "живими" грошима і залученням нового кредиту ВТБ на 500 млн доларів, міністр відповів: "Деталі я не можу коментувати, але ви не далекі від істини".

У середині травня прем'єр-міністр Микола Азаров повідомив, що Україна узгодила з ВТБ питання щодо кредиту на 2 млрд доларів під час візиту міністра фінансів України до Москви і зустрічі з керівництвом банку з цього питання.

ВТБ у червні 2010 року надав Україні шестимісячний бридж-кредит (перед розміщенням суверенних євробондів і отриманням першого транша кредиту МВФ) на 2 млрд доларів під 6,7% річних.

Пізніше ВТБ переуступив права за кредитом України VTB Capital plc, яка також входить до групи ВТБ.

Виплата 2 млрд доларів за цим кредитом припадає на червень 2012 року: піврічний кредит тричі продовжували загалом ще на 1,5 року, хоча в листопаді 2011 року Микола Азаров повідомив про досягнення домовленості щодо його переоформлення в довгостроковий кредит.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: