Отримати іпотеку під 3% зможуть навіть забезпечені громадяни

Четвер, 31 травня 2012, 09:34

Уряд розширив коло претендентів на поліпшення житлових умов, які зможуть отримати іпотеку всього під 3% річних (позики видаються під 16% річних на термін до 15 років, але 13% з цієї ставки компенсуються державою).

Згідно з постановою уряду №465 від 23 травня, в "Порядок здешевлення вартості іпотечних кредитів для забезпечення доступним житлом громадян, які потребують поліпшення житлових умов" внесено важливі зміни, пише "Комерсант-Україна".

Тепер середньомісячний дохід позичальника та членів його сім'ї повинен бути до 10 середньомісячних зарплат (29,42 тис гривень для України; 45,92 тис гривень для Києва), тоді як раніше поріг був обмежений п'ятьма середніми зарплатами (для України - 14,71 тис гривень).

Таким чином, претендувати на пільгові кредити зможуть не тільки незабезпечені громадяни, заради яких затівався проект, а й ті, хто щомісяця отримує понад 10 мінімальних зарплат (10,94 тис гривень), тому платить підвищену ставку податку в 17%.

Реклама:

В Мінрегіонбуді зміни пояснюють необхідністю усунути соціальну несправедливість.

"Для сім'ї з однієї особи поріг збільшився удвічі. До змін сукупний дохід позичальника не повинен був перевищувати п'яти середніх зарплат по регіону, тобто для участі в програмі позичальник у Волинській області повинен був мати дохід від 3,8 тис до 11 тис гривень. Після зміни сукупний дохід оцінюється для всієї родини і не повинен перевищувати десяти середніх зарплат, наприклад для сім'ї у Волинській області - до 22 тис гривень", - повідомили у міністерстві.

Серед іншого позичальникам дозволили не перебувати на обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов. Проте пріоритет буде саме у "черговиків" та молодих сімей з дітьми.

"Причина в тому, що велика кількість людей, так званих "нечерговиків", які потребують поліпшення квартирних умов, мають достатню фінансову можливість для отримання такого іпотечного кредиту. Перш за все це громадяни, що проживають в гуртожитку або офіційно орендують знімні квартири", - уточнюють в Мінрегіонбуді.

Нормативна площа житла становить 40 кв. м загальної площі на самотнього громадянина або сім'ю з двох осіб і 58 кв. м на сім'ю з трьох і більше осіб.

Діють нормативи і за ціною квадратного метра житла: у Києві - 7 тис гривень, у Київській області, обласних центрах, Севастополі та Сімферополі - 5 тис гривень, для інших населених пунктів - 4 тис гривень.

Позичальник може придбати житло будь-якої площі і вартості, але компенсація буде виплачуватися тільки виходячи з нормативної площі та вартості.

При цьому позичальник має можливість відразу ж оплатити різницю між фактичною вартістю квартири та нормативним мінімумом.

Цей платіж може бути зарахований в якості початкового внеску - до 25% вартості житла.

Як і раніше, придбане житло має бути основним місцем проживання і не може бути передано в оренду.

Проте тепер в документі немає обмеження на його перепродаж лише громадянам, які претендують на часткову компенсацію кредиту.

Експерти вважають, що розширення кола потенційних учасників програми має на меті сформувати позитивне ставлення середнього класу до уряду.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: