Засновник Facebook вибув зі списку 40 найбагатших людей світу

Середа, 30 травня 2012, 11:14

Засновник найбільшої соціальної мережі Facebook Марк Цукерберг вибув зі списку 40 найбагатших людей світу.

Про це передають "Ведомости" з посиланням на Bloomberg.

Оцінка статків Цукерберга знизилася з нещодавніх 16,2 млрд доларів до 14,7 млрд доларів.

Це відбулося після того, як котирування Facebook на NASDAQ впали на 9,6% до 28,84 долара.

Реклама:

У перший день торги акціями Facebook закрилися на позначці 38,23 долара за папір (плюс 0,6% до ціни розміщення) - тоді статки Цукерберга оцінювалися в 19,4 млрд доларів.

Всього з моменту свого IPO, яке відбулося 18 травня 2012 року, Facebook втратила близько чверті капіталізації.

Компанія розмістила акції за ціною 38 доларів за папір, а весь бізнес оцінювався в 104 млрд доларів із урахуванням опціонів і 81,2 млрд доларів - без обліку.

Після закриття вчорашніх торгів на NASDAQ капіталізація Facebook становила 79,1 млрд доларів (або 61,6 млрд доларів без урахування опціонів).

Це відбулося незважаючи на те, що напередодні IPO попит на папери Facebook був великий, він приблизно в п'ять разів перевищував пропозицію.

Але торги почалися з технічного збою на NASDAQ, в результаті якого багато приватних інвесторів не змогли вчасно реалізувати свої заявки за актуальною ціною.

Деякі інвестори згодом подали позови до NASDAQ, звинувативши біржу в поганій організації IPO Facebook.

Крім того, IPO соцмережі супроводжувалося і іншим скандалом.

Незабаром після початку торгів в пресі з'явилася інформація, що інвестбанки - організатори IPO під час роад-шоу знизили свої прогнози виручки Facebook приблизно на 5%.

Але цю інформацію отримали не всі інвестори, а тільки найбільші клієнти банків.

На думку багатьох експертів, саме це могло чинити тиск на папери Facebook: ті, хто був обізнаний про зниження прогнозів, були готові купувати акції соцмережі по 32 долари, а ті, хто не знав про це, - по 40 доларів.

Банк Morgan Stanley, сама Facebook і її керівництво отримали в результаті позови від декількох інвесторів, які звинуватили організаторів IPO і компанію в приховуванні важливої ​​фінансової інформації.

Крім того, вчора почалися торги опціонами Facebook.

За даними Bloomberg, найбільш популярними інструментами виявилися червневі опціони "пут", що дають власникові право продавати акції за заздалегідь визначеною ціною – 30 доларів за папір.

Вчора торгувалося близько 200 тис таких опціонів.

Тим не менш другими і третіми за популярністю, за даними агентства, виявилися опціони "колл", що дають право на купівлю акцій за фіксованою ціною (32 долари і 34 долари за папір).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: