Уряд почав процедуру погашення кредиту ВТБ

Середа, 30 травня 2012, 10:46

Вчора Міністерство фінансів провело найбільш успішний в 2012 році аукціон з розміщення облігацій внутрішньої держпозики (ОВДП).

До держбюджету було залучено 4,32 млрд гривень, при цьому практично весь попит був забезпечений паперами з валютної прив'язкою - їх розмістили на суму 535,17 млн доларів, пише "Комерсант-Україна".

При цьому учасники фінансового ринку пояснюють: валютні папери були викуплені ВТБ в якості реструктуризації кредиту VTB Capital на суму 2 млрд доларів.

Минулого тижня міністр економічного розвитку і торгівлі Петро Порошенко повідомив подробиці схеми погашення Україною цього кредиту.

Реклама:

Так, половину цієї суми - 1 млрд доларів - пропонується обміняти на аналогічний пакет ОВДП.

"В ході аукціону ми побачили реалізацію цих домовленостей - ВТБ провів перший транш щодо викупу ОВДП", - зазначив фінансист.

Примітно, що раніше Порошенко говорив, що папери будуть розміщені "за процентною ставкою, яка істотно нижче поточних ринкових котирувань".

При цьому в ході вчорашнього аукціону однорічні (на суму 235,1 млн доларів) і дворічні (на 150 млн доларів) валютні папери розміщувалися з дохідністю 9,3% річних, а трирічні (на 149,9 млн доларів) - 9,45%.

На 2,5-річні доларові ОВДП заявок подано не було.

Також Мінфін задовольнив одну заявку на індексовані трирічні ОВДП (50,1 млн гривень) з прибутковістю 9,3%.

Таким чином, прибутковість розміщених вчора валютних ОВДП виявилася навіть вищою ставки попередніх розміщень.

Так, 22 травня Мінфін розміщував дворічні доларові ОВДП під 9,2%.

Втім, обсяг цього розміщення був невеликий - всього 3 млн доларів, тоді як у квітні прибутковість по доларовим ОВДП відповідала нинішній.

В свою чергу ця прибутковість істотно вище ставки діючого кредиту ВТБ - 6,7% річних.

Втім, далеко не факт, що вийшовши на зовнішні ринки капіталу, уряд міг би розмістити євробонди з аналогічною прибутковістю.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: