Уряд поліпшив прогноз нового врожаю зернових

Середа, 30 травня 2012, 10:19

Вчора Міністерство аграрної політики і продовольства поліпшило прогноз збору нового врожаю зернових.

Про це пише "Комерсант-Україна".

"За попередніми оцінками, ми говорили, що в 2012/13 маркетинговому році (МР, з 1 липня по 30 червня) зберемо 45-46 млн тонн зернових. Сьогодні ми уточнили цей показник: на 28 травня він становить 47,2 млн тонн, а сприятлива ситуація, яка склалася на півдні України, дає підстави очікувати, що ми зможемо зібрати навіть більше - до 48 млн тонн зернових", - повідомив заступник начальника департаменту економічного розвитку та аграрного ринку Мінагрополітики Сергій Петренко.

За його оцінками, з країни може бути експортовано 22-25 млн тонн зерна.

Реклама:

На початку 2012 року в Мінагрополітики прогнозували, що пересівати доведеться більше 3 млн га озимих.

Втім, за результатами перевірки виявилося, що загинуло тільки 1,5 млн га посівів.

З них, за даними Української зернової асоціації, на сьогодні пересіяно понад 1,2 млн га.

У поточному році посівна площа під урожай культур зернової групи становитиме 15,9 млн га, що на 150 тис га більше, ніж в 2011 році.

На сьогодні яровими зерновими і зернобобовими культурами вже засіяно 8,86 млн га, кукурудзою - 4,55 млн га, просом - 180 тис га, гречкою - 225 тис га.

Виходячи з прогнозів Мінагрополітики, цього року буде зібрано всього на 15% менший урожай, ніж в попередньому, який вважається рекордним за історію України, зазначає аналітик ІК Dragon Capital Тамара Левченко.

Сформована ситуація вигідна експортерам.

"Зниження світових запасів зернових і несприятливі погодні умови можуть призвести до підвищення цін на зовнішніх ринках", - говорить Левченко.

Минулого тижня ціни на пшеницю на Чиказькій фондовій біржі виросли на 16,5%, що є рекордом з червня 2007 року.

21 травня контракти на пшеницю з поставкою в липні продовжили рости і досягли позначки в 7,22 долара за бушель (більше 35 л).

Так дорого пшениця не оцінювалася з вересня 2011 року.

Експерти пояснюють, що трейдери скуповують контракти на пшеницю та інші сільськогосподарські культури, в основному кукурудзу, побоюючись посушливого літа і, як наслідок, неврожаю в країнах, що є основними постачальниками зерна на світовий ринок, у першу чергу в Росії та США.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: