Китай переводить торгівлю з Японією на юань

Середа, 30 травня 2012, 10:03

Народний банк Китаю вчора підтвердив намір приступити до прямого обміну юаня і японської єни з 1 червня.

Рішення про це було прийнято прем'єр-міністром Японії Есіхіко Нодой і главою держради КНР Вень Цзябао за підсумками переговорів, які відбулися в грудні минулого року, пише "Комерсант-Україна".

Захід покликаний знизити залежність торгівлі між двома країнами від коливань валютних курсів, прив'язаних до долара США, а також скоротити трансакційні витрати в торгівлі і стимулювати активність інвесторів на ринках капіталу обох країн.

Обмінний курс буде визначатися за середньозваженими ставками від учасників ринку, виключаючи крайні (найвищі і найнижчі) пропозиції.

Реклама:

Згідно робочої доповіді СОТ, присвяченій використанню валют у світовій торгівлі, на поточний момент частка юаня як засобу обігу не відповідає обсягам торгового обороту КНР, а в обслуговуванні комерційних угод однозначно домінують долар і євро.

Проте експерти вважають, що "вже в середньостроковій перспективі юань стане однією зі світових валют, а в довгостроковій, ймовірно, і основний".

Цьому сприяє, на думку авторів доповіді, як політика КНР, так і об'єктивна потреба гравців ринку збільшити використання юаня в торгівлі та фінансовому секторі.

В обгрунтування експерти наводять різке зростання операцій на офшорному ринку (в основному в Гонконзі, абревіатура CNH, в той час як офіційний юань позначається як CNY) після відповідних заходів щодо лібералізації з боку уряду Китаю.

Нагадаємо, місяцем раніше ЦБ Китаю оголосив про подальше дерегулювання курсу - валютний коридор юаня щодо долара був розширений з 0,5% до 1%.

Пекін відмовився від жорсткої прив'язки юаня до долара в 2005 році, а за останні півтора року реальний обмінний курс китайської валюти, за підрахунками МВФ, підвищився на 12%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: