S&P погрожує знизити рейтинг Японії за відсутності реформ

Четвер, 3 травня 2012, 14:02

Японія може втратити кредитний рейтинг на рівні "АА-", якщо держборг країни продовжить зростати, а реформи - відкладатися, поки непопулярний уряд намагається вирішити фінансові проблеми за рахунок підвищення податків.

Про це повідомило в четвер рейтингове агентство Standard & Poor's, пише Reuters.

"Якщо політичні обставини погіршаться в порівнянні з поточними, тоді ми можемо відмовитися від підтримки на політичному фронті, в разі чого рейтинг може знизитися", - повідомив глава підрозділу S&P в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні Кіменг Тан.

"Якщо борг продовжить зростати швидкими темпами, ми можемо також знизити рейтинг за відсутності компенсуючих змін", - сказав Тан.

Реклама:

S&P дотримується негативного прогнозу по рейтингу Японії.

У Японії найвище боргове навантаження серед розвинених економік.

Незважаючи на спроби уряду підвищити податки для зміцнення державних фінансів, правляча партія ніяк не може заручитися необхідною підтримкою парламенту.

Слабка перспектива росту Японії також є причиною відстрочки податкової реформи, яка передбачає дворазове збільшення податку з продажів до 2015 року, що може негативно відбитися на споживчих витратах.

"Реформи викличуть зниження споживчих витрат, що перетворить слабкий сценарій зростання в ще більш млявий, - сказав Тан. - Буде дуже важко".

Рейтингове агентство Moody's днями також попередило Японію, що може знизити рейтинг країни раніше, ніж очікувалося, якщо уряд не підвищить податок з продажів, а інвестори вимагатимуть більш високі відсотки по держборгу.

Агентства S&P і Fitch фіксують рейтинг Японії на позначці "AA-" з негативним прогнозом, агентство Moody's - на тому ж рівні за своєю шкалою "Aa3", але зі стабільним прогнозом.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!