"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Україна хоче від Росії перегляду контракту на газ, а не знижки в ціні – голова "Нафтогазу"

Вівторок, 29 травня 2012, 20:24

Україна, ведучи переговори з російським газовим монополістом – ВАТ "Газпром", говорить не про зниження нинішньої ціни на газ, а про перегляд контракту, щоб він "відповідав інтересам України" і був не гіршим від умов, які мають європейські країни.

Про це заявив голова правління НАК "Нафтогаз України" Євген Бакулін, повідомляє Радіо "Свобода".

За його словами, нині ціна російського природного газу для низки європейських країн, у яку входить і вартість транспортування, нижча, ніж для України, яка отримує газ безпосередньо з Росії і не платить за транзит.

"Це неправильно", – заявив Бакулін журналістам, перебуваючи в Рівненській області.

Реклама:

Тому, сказав він, якщо найближчим часом ці умови не переглянуть, Україна докладе всіх зусиль, щоб знайти інші джерела постачання газу, зокрема, з Європи, а також різко збільшити власний видобуток газу і тим мінімізувати постачання російського газу.

Водночас, сказав керівник "Нафтогазу", він вважає, що Україна все ж зможе домовитися з Росією про перегляд газового контракту.

Як відомо, Україна заявляє, що нині чинні газові контракти з Росією 2009 року невигідні для неї і неринкові, й домагається їхнього перегляду.

Російська сторона каже, що цілком задоволена цими контрактами і може погодитися хіба на додатки до них, але не на перегляд.

Російська сторона також давала знати, що може піти на зниження ціни на газ для України в обмін на контроль над українською газотранспортною системою на правах власності чи співвласності.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: