"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Лукойл" може викупити свої акції ще на 2-3 мільярди доларів

Вівторок, 29 травня 2012, 20:10

Найбільша в Росії приватна нафтова компанія "Лукойл" може продовжити викуп власних акцій, направивши на ці цілі ще 2-3 млрд доларів.

Про це заявив в ході презентації в Гонконзі віце-президент і співвласник компанії Леонід Федун, пише газета "Ведомости".

Видання відзначає, що на 13.40 у вівторок капіталізація "Лукойла" на ММВБ склав 1,46 трлн рублів (45,8 млрд доларів), тобто компанія може придбати на цю суму близько 4,4-6,6%.

На викуп своїх акцій "Лукойл" уже витратив близько 5 млрд доларів, нагадав Федун.

Реклама:

Більшу частину казначейських акцій - 9,66% з 11,25% - "дочки" "Лукойлу" придбали в ході низки угод у американської ConocoPhilips.

У разі виконання нового плану кількість власних паперів, що належать "Лукойлу" і афільованим структурам, може збільшитися в півтора рази - до 17,85%.

За словами Федуна, частина викуплених акцій буде використана для бонусної програми, в якій задіяно близько 700 менеджерів компанії, частина - для виходу на нові ринки, наприклад в Гонконг, частина - буде погашена.

На Гонконзькій біржі "Лукойл" має намір вже в 2013 році провести вторинне розміщення акцій (SPO) на 1-2 млрд доларів, щоб залучити до своїх паперів азіатських інвесторів, заявив Федун в інтерв'ю Financial Times.

"Ми хочемо залучити новий клас інвесторів. Світ змінюється, і Азія відіграє зростаючу роль у політиці та економіці", - сказав топ-менеджер.

Крім Гонконгу компанія розглядає можливість лістингу в Шанхаї.

"Ми бачимо високий рівень заощаджень в регіоні", - зазначив Федун у вівторок.

Він додав, що протягом року "Лукойл" планує отримати можливість надання аналітики китайською.

Крім планів скупки і розміщення акцій віце-президент "Лукойла" пообіцяв збільшити виплати існуючим акціонерам.

Рівень дивідендів повинен бути збільшений до 30% до 2016 року, сказав він.

З 2003 року в компанії діє дивідендна політика, яка передбачає виплату не менше 15% прибутку, за підсумками 2011 року рада директорів рекомендувала направити на дивіденди 19,13% чистого прибутку за US GAAP - 63,79 млрд рублів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!