У Газпромі запевняють: одномоментного припинення українського транзиту не буде

Вівторок, 29 травня 2012, 18:48

Введення в експлуатацію "Північного потоку" не означає одномоментне припинення українського транзиту. 

Про це сказав заступник голови правління ВАТ "Газпром", генеральний директор ТОВ "Газпром експорт" Олександр Медведєв в інтерв`ю корпоративному журналу "Газпром", повідомляє агентство УНІАН.

"Але важливо розуміти, що введення в дію "Північного потоку" не означає одномоментне припинення українського транзиту. З 55 млрд кубометрів за рік - а саме стільки становитиме максимальна потужність балтійського трубопроводу після запуску другої гілки - не менше 20 млрд кубометрів газу постачатимуться за новими контрактами", - сказав Медведєв.

Він підкреслив, що Україна - найбільший транзитер російського газу, 80% експортних потоків проходить через цю країну.

Реклама:

"І цілком розумно прагнення "Газпрому" мінімізувати ризик залежності від транзитного монополіста, тим паче, на жаль, історія наших взаємин в цій частині далеко не безхмарна", - зазначив Медведєв.

"Наша основна мета - забезпечити надійний безперервний потік газу до європейських клієнтів. Тому ми диверсифікуємо маршрути - і "Північний", і "Південний" потоки, і "Ямал - Європа" разом підвищують гнучкість і надійність наших постачань", - сказав він.

Як відомо, "Північний потік", завдовжки 1,2 тисячі кілометрів, вже постачає російський газ до Німеччини.

Проект "Північний потік" реалізує спільне підприємство Nord Stream AG.

Зараз частки в компанії Nord Stream AG розподілені таким чином: ВАТ "Газпром" - 51%, Wintershall Holding і E.ON Ruhrgas - по 15,5%, Gasunie і GDF Suez - по 9%.

Комерційні постачання газу першою гілкою "Північного потоку" розпочалися 8 листопада 2011 року.

18 квітня достроково завершилося укладання другої гілки газопроводу "Північний потік".

До кінця 2012 року, після закінчення пуско-налагоджувальних робіт і заповнення технічним газом, гілка буде готова до початку постачань газу в Європу.

Після виходу на проектну потужність обох гілок продуктивність "Північного потоку" складе 55 млрд кубометрів газу за рік.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: