НБУ перевіряє "дочки" грецьких банків

Вівторок, 29 травня 2012, 15:23

Національний банк України посилив контроль за діяльністю "дочок" грецьких банків в Україні, незважаючи на те, що фінансовий стан таких кредитно-фінансових установ поки не викликає стурбованості.

Про це повідомляє агентство "ЛІГАБізнесІнформ" із посиланням на прес-службу НБУ.

"Так, на сьогодні НБУ здійснює моніторинг зазначених банків на щоденній основі", - уточнили представники регулятора.

За даними Нацбанку, проводиться аналіз, серед іншого, змін залишків за групами статей активів і пасивів, у тому числі залишків коштів нерезидентів.

Реклама:

Також НБУ запровадив періодичні зустрічі із керівництвом та представниками акціонерів / материнських компаній "дочок" грецьких банків в Україні: обговорюються питання подальших намірів щодо діяльності банків, що відбуваються зміни, перспективи їх діяльності, дотримання вимог банківського законодавства.

Як відомо, в Україні діють три фінустанови із грецькими "корінням": до початку квітня Piraeus Bank SA володів 99,9873% статутного капіталу Піреус Банк МКБ, а Alpha Bank AE - 100% Астра Банку, які на 1 квітня 2012 року займали за розміром активів 42-е і 79-е місце відповідно серед 174 діючих у країні банків.

Крім того, Універсал Банк (25-й за активами) входить в Eurobank EFG Group (EFG New Europe Holding BV володіє 99,9649% українського банку), яка також має грецьке "коріння".

За даними Нацбанку, на 1 травня 2012 загальна сума інвестицій установ, зареєстрованих в Греції, в статутні капітали банків України становила 3,83 млрд гривень, або 2,2% від загального статутного капіталу банківської системи країни.

Частка цих банків в активах становить 1,44%, у зобов'язаннях - 1,48%; в коштах фізичних осіб - 1,2%.

"Показники діяльності зазначених банків не мають критичного впливу на показники банківської системи. Нині зазначені банки є стабільно функціонуючими банківськими установами", - підкреслили в НБУ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: