"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Російський мільярдер Фрідман залишає посаду глави ТНК-BP

Понеділок, 28 травня 2012, 18:22

Головний керуючий директор і співвласник нафтодобувника ТНК-BP мільярдер Михайло Фрідман достроково залишає свій пост, що, за словами джерела, близького до одного з російських акціонерів, говорить про поглиблення розколу між власниками з РФ і Британії.

Сама компанія не називає причин відставки Фрідмана - одного з основних співвласників групи AAR, якій в цілому належить 50% ТНК-BP, пише Reuters.

У той же час британський власник компанії - BP, що володіє ТНК-BP в паритеті з AAR, заявив, що Фрідман іде з особистих міркувань, йому буде знайдена заміна, а відставка мільярдера, чия роль в якості управлінця "багато в чому була церемоніальною", не вплине на діяльність компанії.

Один з найбагатших бізнесменів РФ і глава консорціуму Альфа-груп Фрідман в кінці минулого року отримав посаду голови ТНК-BP до кінця 2013 року, а до цього кілька років був тимчасовим CEO після того, як разом з іншими російськими співвласниками ТНК-ВР домігся відставки колишнього керівника російсько-британської компанії Роберта Дадлі, який очолює тепер ВР.

Реклама:

Інші знамениті акціонери групи AAR - мільярдери Герман Хан і Віктор Вексельберг залишаються в складі правління ТНК-BP, повідомила ТНК-BP.

Ринок уже пов'язує відхід Фрідмана з посиленням екс-віце-прем'єра Ігоря Сечіна, який днями очолив "Роснефть" і номінований у раду директорів держхолдингу "Роснефтегаз" - власника 75% держкомпанії.

"Можна сказати, що з приходом Сечіна в "Роснефть" тиск на AAR посилюється", - сказало джерело в західному інвестбанку.

Він пояснив це тим, що у "Роснефти" є багато активів, які можна внести в спільні підприємства з іноземними партнерами, в яких хотіла б брати участь BP, тому обидва гіганта хотіли б відновити перерване в минулому році партнерство.

Акціонерний конфлікт всередині ТНК-BP досяг апогею в минулому році, коли через суди, ініційовані AAR, британський власник нафтокомпанії - BP втратив багатомільярдний контракт з "Роснефтью".

В кінці 2011 року корпоративне управління в ТНК-ВР опинилося на межі колапсу після відставки двох незалежних директорів - колишнього канцлера Німеччини Герхарда Шредера і Джеймса Ленга.

Це позбавило раду директорів компанії кворуму.

"Безпосереднє управління ТНК-ВР буде здійснюватися іншими менеджерами компанії, яким вже були видані відповідні доручення від Михайла Фрідмана. Такі довіреності продовжать діяти і після звільнення Фрідмана зі своєї посади", - повідомила компанія.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: