"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Підприємці у ІІ кварталі очікують, що потреба в позикових коштах зростатиме

Понеділок, 28 травня 2012, 16:16

За очікуваннями підприємців у наступні три місяці потреба в позикових коштах зростатиме.

Про це сказано у результатах квартального опитування НБУ керівників підприємств щодо оцінки поточної та майбутньої ділової активності, інфляційних та курсових очікувань та змін економічної ситуації в Україні, йдеться у прес-релізі Нацбанку.

Згідно з результатами, респонденти очікують незмінності обсягів виробництва товарів та послуг в Україні в наступні 12 місяців.

"Інфляційні очікування респондентів суттєво знизились, наблизившись до мінімального рівня за час проведення опитувань. Зростання споживчих цін, на думку респондентів, в основному обумовлюється зростанням витрат на виробництво, зокрема високими цінами на енергоносії", - сказано в повідомленні.

Реклама:

За даними НБУ, значно посилилися очікування респондентів щодо стабільності курсу гривні відносно долара США в наступні 12 місяців: значно збільшилася частка респондентів, які очікують незмінність курсу гривні до долара США.

Більшість респондентів, зазначили в НБУ, оцінили поточний фінансово-економічний стан своїх підприємств позитивно, а частка респондентів, які вважають стан своїх підприємств “добрим”, збільшилася.

За оцінками респондентів рівень залишків готової продукції знизився, у той же час інтенсивність використання виробничих потужностей у цілому в економіці практично не змінилася.

Згідно з результатами опитування, індекс ділових очікувань підприємств у І кварталі 2012 року залишився на рівні минулого кварталу та становив 119,3%.

Покращилися прогнози респондентів щодо фінансово-економічного стану підприємств та збільшення обсягів реалізації в наступні 12 місяців, а також відбулося сезонне підвищення очікувань респондентів на наступні три місяці за всіма основними параметрами економічної активності.

"Переважна більшість респондентів очікує зростання цін на товари і послуги, які купує підприємство, та на продукцію власного виробництва", - сказано в повідомленні НБУ.

Відповіді респондентів свідчать, що зростання виробничих витрат продовжиться меншими темпами.

Респонденти вважають, що найвпливовішими чинниками змін вихідних цін підприємств є зростання цін на енергоносії та на сировину і матеріали.

За очікуваннями респондентів у наступні три місяці потреба в позикових коштах зростатиме.

Частка респондентів, які планують брати банківські кредити, незначно зменшилася, а найбільшою серед них залишалася частка тих, що планують брати банківські кредити в гривнях.

"Основними чинниками покращення ділових очікувань респондентів є зниження інфляції, стабільність на валютному ринку та більша передбачуваність на фінансовому ринку. Ризики для подальшого економічного розвитку експортоорієнтованих підприємств більшою мірою пов’язані з нестабільною зовнішньою кон’юнктурою, борговими проблемами країн Єврозони – основних торговельних партнерів та високими цінами на газ", – коментує директор Генерального економічного департаменту Ігор Шумило.

За інформацією регулятора, в опитуванні взяли участь 1,249 тис підприємств з усіх регіонів країни, що представляють економіку за основними видами діяльності, формами власності, розмірами за кількістю працівників.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: