В Україні погано розвиваються електронні платежі

Понеділок, 28 травня 2012, 13:17

У рейтингу країн за рівнем впровадження електронних платежів Україна за останні п'ять років скотилася з 42-го на 60-е місце.

Про це пишуть "Экономические известия".

Рейтинг GEAR 2011 - продовження широкомасштабного дослідження, проведеного EIU в 2007 році.

Дослідження проводилося за підтримки компанії Visa Inc. і охопило 62 країни (43 країни - в 2007 році).

Реклама:

Дані засновані на 37 індикаторах (31 - в 2007 році) і об'єднані в сім категорій: "споживач - уряд", "уряд - споживач", "бізнес - уряд", "уряд - бізнес", "інфраструктура", "соціально- економічний контекст" і "політичний контекст".

Україна в цьому рейтингу потрапила в четверту категорію - "потрібні поліпшення" (1-а - "дуже добре", 2-а - "добре", 3-я - "задовільно") і зайняла 60-е місце (42-ге - в 2007 році).

Загальний результат країни дорівнює лише 28,6 бала зі 100 можливих.

Як зазначає генеральний директор Visa в Росії, країнах СНД і Південно-Східної Європи Стівен Паркер, за минулі п'ять років Україна показала зовсім незначний прогрес у впровадженні СЕП.

Низькі темпи розвитку електронних платіжних систем в Україні, на думку експерта з питань України The Economist Intelligence Unit Тобі Ілза, обумовлені недостатньо розвиненою для цього інфраструктурою і загальною технологічною відсталістю, а також - невисоким рівнем ВВП.

Адже, як показало дослідження, існує тісний зв'язок між рівнем ВВП країни та її позицією в рейтингу, так як саме рівень економічного розвитку, про який свідчить ВВП, і є тією рушійною силою, яка забезпечує і зростання СЕП.

Вдосконалюватися ж належить в таких категоріях, як "інфраструктура" (51-е місце і 31,2 бала проти середнього в 49,5 бала) і "політичний контекст" (53-е місце і 50,0 балів проти середнього результату в 60,9 бала).

"Говорячи про недостатність інфраструктури, ми маємо на увазі в першу чергу невисокі показники рівня використання інтернету, доступу до широкосмугових технологій, кількість в країні банкоматів, терміналів і т.д. Серед позитивних результатів у цій категорії можна виділити високий рівень використання мобільних технологій. Це важливий компонент розвитку СЕП", - коментує Тобі Ілз.

У "політичному контексті" Україну тягне вниз високий рівень тіньової економіки.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: