"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Facebook розробляє свій смартфон

Понеділок, 28 травня 2012, 12:51

Найбільша соціальна мережа світу Facebook (більше 900 млн зареєстрованих користувачів) найняла кількох інженерів, що працювали в Apple і брали участь в розробці iPhone і iPad, щоб випустити власний смартфон.

Про це повідомив сайт блогів Bits, який ведуть журналісти The New York Times, з посиланням на декількох співробітників Facebook і найнятих компанією інженерів, передають "Ведомости".

Якщо ця спроба розробити смартфон, вже третя за рахунком у Facebook, увінчається успіхом, то готовий пристрій має з'явитися до початку 2013 року, кажуть вони.

За словами анонімних співрозмовників Bits, засновник Facebook Марк Цукерберг турбується, як би його мережа не перетворилася згодом у простий додаток для мобільних пристроїв.

Реклама:

Під час співбесіди Цукерберг задавав досить детальні питання про внутрішній устрій iPhone, зокрема, цікавився тим, які чіпи використовує Apple у своєму пристрої, розповів журналісту The New York Times один із запрошених інженерів.

Раніше Facebook домовилася про партнерство з тайванською HTC, результатом якого могла стати розробка спільного мобільного пристрою. Але нинішній проект, за словами співрозмовників Bits в Facebook, ширше проекту з HTC.

Facebook вже зібрала кілька елементів, які можуть стати програмною «начинкою» для майбутнього смартфона.

У нього є власний мессенджер, база контактів, додаток для обробки фотознімків. Крім того, соцмережа готується найближчим часом запустити власний онлайн-магазин додатків і, за повідомленнями декількох ЗМІ, подумує про покупку розробника популярного мобільного інтернет-браузера Opera.

Офіційний представник Facebook не підтвердив і не спростував наявність у компанії планів випуску смартфона.

Експансія в мобільний сегмент бізнесу – актуальне для Facebook завдання.

Незадовго до IPO, що відбувся на біржі Nasdaq 18 травня, Facebook повідомила інвесторів, що більше половини її користувачів (488 млн на березень 2012 року) регулярно спілкуються через мобільну версію цієї соціальної мережі.

Між тим, кількість реклами на мобільному сайті і в додатках обмежене.

Тому збільшення числа мобільних користувачів не супроводжується серйозним зростанням доходів.

Виходить, що перехід людей з настільних комп'ютерів і ноутбуків на мобільні пристрої знижує прибутковість бізнесу соцмережі, попередила Facebook.

Зростання кількості мобільних користувачів продовжиться і в II кварталі 2012 року, що може негативно вплинути на фінансові показники компанії, спрогнозувала Facebook в звіті, після чого аналітики деяких банків-організаторів IPO - зокрема, Morgan Stanley і Goldman Sachs - навіть переглянули прогнози зростання виручки соціальної мережі, знизивши очікування.

Успішний досвід експансії на ринок мобільних пристроїв є у найбільшої інтернет-компанії світу і одного з конкурентів Facebook - Google.

Ще в 2008 році вона розробила операційну систему Android, і зараз під її управлінням перебуває більшість смартфонів, що продаються в світі.

Зокрема, в I кварталі 2012 року, за даними Gartner, пристрої на базі Android займали 56,1% світового ринку смартфонів (за кількістю поставлених апаратів) проти 36,4% роком раніше.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: