Депутати хочуть збільшити податкове навантаження для аграріїв

Понеділок, 28 травня 2012, 09:45

Члени парламентського комітету з питань аграрної політики та земельних відносин пропонують змінити систему фіксованого сільськогосподарського податку.

Відповідно до законопроекту №10500, поданого на минулому тижні депутатами фракції Партії регіонів Валерієм Бевзенко і Григорієм Калєтніком, а також депутатом Романом Ткачем ("Наша Україна-Народна самооборона"), ставка фіксованого податку в розмірі 0,15% збережеться тільки для аграріїв, які володіють або користуються землями площею до 100 га (рілля, сінокіс, пасовища), пише "Комерсант-Україна".

З 2013 року при перевищенні цього порога ставка податку збільшиться до 1,15% від нормативної оцінки 1 га.

Введення градації стане стимулом для створення невеликих фермерських господарств, впевнені депутати.

Реклама:

Ставки для інших видів земель залишаться незмінними: від 0,03% (сади в горах) до 1% (закритий грунт).

Це не перша спроба депутатів посилити податковий прес на товаровиробників в аграрному секторі.

У лютому Григорій Калєтнік уже пропонував ввести одновідсотковий збір за користування землею сільськогосподарського призначення паралельно зі сплатою податку на землю.

Профільний комітет навіть рекомендував цей документ до прийняття в першому читанні.

Однак, як заявив Валерій Бевзенко, депутати вирішили відмовитися від цієї норми, оскільки знайшли більш ефективну схему наповнення місцевих бюджетів.

За його підрахунками, виробники-платники фіксованого податку, які мають у власності або розпорядженні землі більше 100 га, використовують 25 млн га земель сільгосппризначення.

При середній нормативній грошовій оцінці 1 га ріллі в 24 тис гривень надходження до місцевих бюджетів в результаті підвищеної на 1% ставки фіксованого податку повинні збільшитися на 6 млрд гривень на рік.

Раніше Калєтнік оцінив користь від одновідсоткового збору в 4,5 млрд гривень.

Експерти відзначають, що на фіксованому податку перебувають до 95% аграріїв, оскільки це дозволяє їм вести просту звітність, а також не платити податок на прибуток та земельний податок.

Однак аналітик із земельних питань Української аграрної конфедерації Олександр Поліводський навіть підвищення фіксованого податку на 1% вважає значним.

"Депутати думають, що аграрії багато заробляють, але щоб заробляти, необхідно стимулювати розвиток - забезпечувати стабільність інвестиційного клімату і податкової політики", - вважає він.

Як повідомлялося, аграрії були згодні платити збір до 1%, оскільки розуміли тяжке становище з фінансуванням села.

Однак віце-президент Асоціації фермерів і приватних землевласників Микола Стрижак нагадує, що навантаження на платників фіксованого податку з урахуванням підвищення орендної плати вже становить 8% від нормативної оцінки землі.

Гендиректор асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" Володимир Лапа визнає, що відсутність належного фінансування сільської місцевості не сприяє розвитку інфраструктури.

Він не вірить, що уряд дозволить зробити село багатшим, оскільки при збільшенні доходів місцевих бюджетів "надлишки" будуть вилучатися в державний бюджет, наприклад у вигляді скорочення дотацій і субвенцій.

У будь-якому випадку аграріїв змусять платити зайвий 1%: якщо не приймуть закон про підвищення фіксованого податку, на що Валерій Бевзенко розраховує до парламентських канікул, депутати розглядатимуть законопроект про введення однопроцентного збору.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: