"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Азербайджан провів найдорожче "Євробачення" замість підвищення зарплат та пенсій

Неділя, 27 травня 2012, 17:38

Влада Азербайджану офіційно оцінила витрати на проведення міжнародного пісенного конкурсу "Євробачення" в Баку в $ 64 млн.

Це в 1,5 рази перевищує бюджет "Євробачення-2009" в Москві, який до теперішнього часу вважався найдорожчим в історії конкурсу, пишуть "Ведомости".

Витрати на організацію московського "Євробачення", за офіційними даними, становили близько $ 42 млн.

Кошти на конкурс виділялися федеральним і московським бюджетом, Європейською мовною спілкою (організатори конкурсу), "Першим каналом", а також спонсорами.

Реклама:

Норвегія, яка отримала право на проведення "Євробачення-2010", уклалася всього в $ 21 млн. Німеччина витратила на "Євробачення-2011" 25 млн євро ($ 31 млн).

Якщо офіційні оцінки витрат Баку на організацію шоу ненабагато перевершують бюджет "Євробачення-2009", то неофіційні перевищують його в 17 разів.

У квітні журнал Transitions Online, присвячений подіям на посткомуністичному просторі, проаналізував всі укази президента та уряду Азербайджану, що стосуються організації "Євробачення", і оцінив прямі витрати на проведення конкурсу в $ 75,7 млн.

Непрямі витрати - наприклад, на благоустрій площі Прапора в Баку, де розташований новий концертний зал Baku Crystal Hall, реконструкцію стадіону Тофіка Бахрамова, будівництво дороги та ін — становили, за інформацією Transitions Online, ще $ 645 млн.

Таким чином, підрахували журналісти, всього на "Євробачення" в Баку було витрачено близько $ 721 млн.

За інформацією видання, значна частина коштів, виділених на проведення пісенного конкурсу в Баку, спочатку призначалася зовсім для інших цілей, але була перенаправлена указами влади.

Так, наприклад, кошти були запозичені з резервного фонду Азербайджану, з фонду для підвищення зарплат і пенсій, а також із сум, відкладених на ремонт систем водопостачання та каналізації в кількох районах країни.

Оцінка в $ 721 млн - не найвища, яку називають ЗМІ. За кілька днів до фіналу "Євробачення" в Баку німецький журнал Der Spiegel оцінив витрати Азербайджану на проведення конкурсу в $ 797 млн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!