Shell може стати партнером "Газпрому" у Штокмані - ЗМІ

П'ятниця, 25 травня 2012, 12:19

Англо-голландська нафтогазова компанія Royal Dutch Shell може приєднатися до Штокманського газоконденсатного проекту на арктичному шельфі Росії, при цьому "Газпром" збереже контрольний пакет акцій.

Про це повідомили джерела Reuters у п'ятницю.

"Йдуть переговори про приєднання Shell до Штокману. Опрацьовуються різні конфігурації проекту, але у "Газпрому" залишиться 51%", - повідомило джерело, близьке до консорціуму.

Однак ряд джерел, близьких до "Газпрому", інших акціонерів проекту, а також до самого консорціуму, спростували цю інформацію.

Реклама:

Раніше на цьому тижні джерела в "Газпромі" повідомили, що консорціум Штокман Девелопмент може оголосити в червні про нову конфігурацію проекту освоєння гігантського газового родовища в Баренцовому морі.

На даний момент партнерами "Газпрому" за проектом є норвезька Statoil і французька Total.

Російська газета "Комерсант", цитуючи власні джерела, повідомила в п'ятницю про можливий вихід Statoil з проекту, що зазнає труднощів через тривалі переговори з інвестицій, конфігурації і часу.

За даними газети, президент РФ Володимир Путін проведе в п'ятницю зустріч з главами "Газпрому" і Statoil, де буде обговорена ймовірність зміни партнерів проекту.

Statoil в п'ятницю фактично спростувала можливість виходу з проекту, заявивши, що продовжує роботу над фінальним інвестиційним рішенням і вважає, що проект повинен виробляти 100% СПГ.

Раніше передбачалося, що половина газу буде подаватися в систему газопроводів "Газпрому".

Total належать 25% акцій, Statoil - 24%, тоді як інша частина акціонерного пакета знаходиться в розпорядженні "Газпрому".

Штокманівське родовище є одним з найбільш великих родовищ природного газу в світі і розташоване в 550 кілометрах на північ-схід від Мурманська в Баренцевому морі.

Запаси родовища досягають 3,7 трильйона кубічних метрів.

Консорціум у його поточному вигляді був заснований в 2008 році і планував видобувати 23,7 мільярда кубометрів природного газу на рік.

"Газпром" і Shell вже є партнерами в нафтогазовому проекті Сахалін-2.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: