Між урядом та Львівською облрадою спалахнула "сланцева війна"

П'ятниця, 25 травня 2012, 10:55

Після того, як Кабінет міністрів на засіданні 11 травня затвердив результати конкурсу щодо розробки Олеського родовища сланцевих газів на Львівщині, "війна" між урядом та Львівською облрадою спалахнула з новою силою.

Фракція ВО "Свобода", котра є найчисельнішою в облраді, вимагає припинити втручання будь-кого у надра області без відповідної санкції місцевого органу самоврядування, пише "Німецька хвиля".

З цією метою фракція й ініціювала звернення до президента з проханням відновити конституційні права власності українського народу на надра, які надаються у користування.

У документі вказується на те, що до складу міжвідомчої комісії з дослідження надр області мають входити представники органів місцевого самоврядування.

Реклама:

Голова фракції "Свободи" Ірина Сех, котра одночасно очолює комісію екології, природних ресурсів та рекреації Львівської облради, заявляє, що видобуток сланцевого газу може призвести до забруднення ґрунтових та питних вод, існує також потенційна небезпека міні-землетрусів та повеней на Львівщині.

Водночас директора львівського відділення Державного геологорозвідувального інституту Ярослав Лазарук в коментарі не радить дивитися на ситуацію так песимістично.

"Поклади сланцевого газу залягають на глибині понад два з половиною кілометри, а водоносні горизонти розташовані на глибині до 500 метрів, тобто ці розробки не перетинатимуться", – зазначив Лазарук.

Він також вважає досить малоймовірним, що роботи з видобутку сланцевого газу призведуть до якихось великих ґрунтових провалів і тим більше сейсмічних струсів.

За повідомленням міністерства екології та природних ресурсів України, переможець конкурсу на розробку Олеського родовища - американська корпорація Chevron - обіцяє упродовж наступних 30 років інвестувати в область близько 20 мільярдів доларів й створити тисячі нових робочих місць.

Водночас міністр екології Едуард Ставицький запевняє, що Chevron готова викуповувати землю під видобуток газу на порядок дорожче, аніж реально коштують землі сільськогосподарського призначення.

Як повідомлялося, раніше перший віце-прем'єр-міністр Валерій Хорошковський заявляв, що уряд надасть необхідну підтримку компанії Сhevron.

Він зазначив, що уряд буде надавати інвесторам необхідну підтримку, в тому числі, в питаннях гармонізації національного законодавства.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: