"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Газпром" знизив прогноз ціни на газ для Європи в 2012 році

Четвер, 24 травня 2012, 19:18

Російський монополіст з ескпорту газу - "Газпром" знизив прогноз ціни на свій газ для Європи в 2012 році на тлі скорочення попиту на паливо до 405-415 доларів за тисячу кубометрів з 415 доларів.

"За нашими прогнозами на підставі даних першого кварталу, в середньому за рік ціна буде в діапазоні 405-415 доларів за тисячу кубометрів", - наводить корпоративний журнал концерну слова глави "Газпром експорту" Олександра Медведєва, пише Reuters.

У 2011 році середня ціна на газ російського монополіста на світовому ринку, за інформацією самого "Газпрому", становила 390 доларів за тисячу кубометрів.

Перші чотири місяці 2012 року видобуток концерну падав: згідно зі статистикою Міненерго, видобуток скоротився на 11,4% у квітні 2012 року до березня 2012 року і знизився на 1,8% в січні-квітні 2012 року до аналогічного періоду 2011 року, що пов'язано зі зниженням попиту на паливо.

Реклама:

Правда, сам "Газпром" каже, що за його власною статистикою, падіння було лише в першому кварталі, а в квітні виробництво підросло, проте вже в травні тенденція падіння продовжилася.

Визнаючи, що видобуток в поточному році може трохи недотягнути до плану, концерн планує збільшити в 2012 році експорт до Європи до 154 мільярдів кубометрів газу проти 150 мільярдів кубометрів в 2011 році.

В кінці минулого року "Газпром" запустив по дну Баренцевого моря дорогий "Північний потік", який дозволяє постачати газ напряму до Європи морським маршрутом - поки це 27,5 мільярда кубометрів палива на рік, але потужність буде подвоєна в кінці 2012 року.

В інтерв'ю корпоративному журналу Медведєв сказав, що запуск "труби" на повну потужність не буде означати відмову від транзиту газу через Україну, територією якої в Європу поставляється левова частка російського газу.

"З 55 мільярдів кубометрів на рік - а саме стільки буде становити максимальна потужність балтійського трубопроводу після пуску другої нитки - не менше 20 мільярдів кубометрів газу будуть постачатися за новими контрактами", - сказав Медведєв.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: