Нафта дорожчає через проблеми в переговорах з Іраном

Четвер, 24 травня 2012, 15:29

Ціни на нафту зростають, оскільки повідомлення про проблеми в переговорах з Іраном про ядерну програму компенсують слабку статистику Китаю і Європи.

В 12.40 за Києвом нафта Brent подорожчала на 0,7 долара до 106,26 долара за барель, а нафта WTI - на 0,92 долара до 90,82 долара за барель, передає Reuters.

Іран звинуватив країни Заходу в створенні "важкої атмосфери", що затрудняє переговори про його ядерну програму, тоді як раніше високопоставлений чиновник США заявив, що в переговорах намітився прогрес.

Якщо переговори виявляться безуспішними, конфлікт на Близькому Сході може розгорітися з новою силою і загрожувати постачанням нафти.

Реклама:

За останні три місяці ціни знизилися на 20%, тому що ринок не відчуває дефіциту нафти, а ризик припинення постачань з Близького Сходу знизився.

Попередній індекс менеджерів із закупівель Китаю (PMI), що розраховується за замовленням HSBC, опустився в травні до 48,7 пункту з остаточного квітневого показника 49,3 пункту, а індекс PMI зони євро, що розраховується компанією Markit і відображає зміни в економічній активності, знизився, за попередніми даними, до 45,9 пункту з 46,7 пункту в квітні.

"Всі ознаки вказують на зниження цін. Ми очікуємо подальшого зниження, і Brent може спрямуватися до 100 доларів за барель", - сказав аналітик Commerzbank Карстен Фріч.

Через слабке економічне зростання попит на енергоносії в Європі скорочується, а в країнах, що розвиваються росте повільніше прогнозів, вважають аналітики.

"Думаю, потрібно чекати скорочення прогнозів зростання споживання нафти після осмислення останніх економічних показників", - сказав Фріч.

Нагадаємо, раніше ЗМІ повідомляли, що інспектори МАГАТЕ та Іран знайшли вихід з глухого кута, в якому останні п’ять років перебували їх відносини, підписавши угоду, яка дає МАГАТЕ доступ до суперечливого військового комплексу Парчин.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: