"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Зростання ВВП України за січень-квітень залишилося на колишньому рівні

Четвер, 24 травня 2012, 11:46

Індекс виробництва базових галузей (ІВБГ) на тлі низької бази порівняння минулого року в квітні прискорився до 1,3% в річному вимірі з 0,5% в березні, що дозволило практично зберегти темпи зростання валового внутрішнього продукту.

Зазначає департамент економічного аналізу та прогнозування Національного банку України (НБУ).

"За оцінками департаменту, зростання ВВП за січень-квітень залишилося майже на рівні зростання за січень-березень", - зазначено в документі, оприлюдненому в четвер, передає "Інтерфакс-Україна".

НБУ вказує, що зростання ІВБГ за січень-квітень склав 1,8% в порівнянні з відповідним періодом минулого року.

Реклама:

На думку експертів центробанку, високі темпи зростання реальної заробітної плати (14,7% за перший квартал) сприяли збереженню рівня внутрішнього споживчого попиту: зростання обсягу роздрібного товарообороту прискорилося з 13,5% в березні в річному вимірі до 16,3% в квітні.

Призупинилося також падіння обсягів виробництва галузей, орієнтованих на забезпечення внутрішнього споживчого ринку: легкої промисловості (-9,6% у квітні в річному вимірі в порівнянні з -12,3% у березні), пасажирського транспорту (-4,2% і -4,6% відповідно).

Внутрішній споживчий попит також стимулював виробництво товарів машинобудування тривалого використання (зокрема, холодильників і пральних машин), що дозволило досягти зростання обсягів машинобудування на рівні 6,5%.

НБУ також вказує, що завдяки істотному державному фінансуванню дещо призупинилося падіння обсягів будівельних робіт: з -5,6% у березні в річному вимірі до -3,6% у квітні.

Крім того, внаслідок великих обсягів робіт, пов'язаних з пересівом значних площ озимих, вимерзлих під час аномальних холодів на початку року, суттєво прискорилося зростання обсягів виробництва сільського господарства: з 0,7% в березні в річному вимірі до 2,2% в квітні, що забезпечило внесок у приріст ІВБГ на рівні 0,2 процентного пункту.

Незначне зростання цін на метали на зовнішніх ринках сприяло сповільненню падіння обсягів металургійного виробництва: з -1,6% у березні в річному вимірі до -0,2% у квітні, йдеться в документі.

Як повідомлялося з посиланням на Державну службу статистики, зростання ВВП України в першому кварталі 2012 року відносно аналогічного кварталу 2011 року сповільнилося до 1,8% в порівнянні з 4,7% в четвертому кварталі 2011 року, 6,5% - в третьому, 3,9% - у другому і 5,4% - у першому.

Уряд заклав в держбюджет-2012 прогноз зростання реального ВВП на 3,9%. Експерти міжнародних фінансових організацій та незалежні експерти більш обережні в прогнозах, оцінюючи можливе зростання української економіки цього року в 1-3%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: