Мавроді оголосив в МММ надзвичайний стан

Середа, 23 травня 2012, 22:53

Засновник фінансової піраміди “МММ-2011” Сергій Мавроді визнав вразливість свого нового дітища до претензій з боку правоохоронних органів.

З метою протистояти протидії його “системі” зі сторони влади він вирішив кардинально знизити “дохідність” вкладень, позбутися колективних рахунків і відійти від керівництва, пишуть “Ведомости”.

“Шановні учасники! Доводжу до Вашого відома, що у зв'язку з усіма цими останніми подіями (безперервні провокації і істерики в пресі, посилення протидії Системі зі сторони влади в цілій низці країн: нагальна підготовка законів проти пірамід, блокування рахунків, прямі наїзди на керівників), мною запускається операція ФЕНІКС”.

“Мета - адекватні відповіді на зовнішні виклики і, відповідно, практично повна реорганізація Системи. Фактична побудова нової, по суті, структури, здатної успішно і ефективно працювати і в нинішніх реаліях, в умовах вкрай агресивного і ворожого зовнішнього середовища”, - йдеться в заяві Мавроді, розміщеному в середу на сайті “МММ-2011”.

Реклама:

Для досягнення поставленої мети з 23 травня Мавроді оголосив введення в “системі” надзвичайних заходів.

Крім відмови від колективних рахунків вони передбачають зниження “прибутковості” по вкладеннях з 40% до 10% в місяць і ліквідацію “збиткових" структур”.

При цьому на час надзвичайного стану засновник системи відмовляється від керівництва.

Керівником операції “Фенікс” він призначив якогось Костянтина Константинова, якому надав “практично необмежені, диктаторські воістину повноваження” - “знімати на свій розсуд будь-яких керівників, позбавляти їх всього і вся, виганяти з Системи”.

Свій вибір він пояснив тим, що йому вдалося створити найуспішнішу структуру.

Нова піраміда, яку Мавроді називав “абсолютно автономною”, стартувала в січні 2011 року.

На його сайті була вивішена форма для заповнення учасниками. Потім зібрані дані, за словами самого Мавроді, були розсортовані таким чином, щоб члени самої дрібної групи “системи - “десятки” - були з одного міста, а внесені ними суми рівнозначними.

Потім на сайті були вивішені списки “десяток”, а їх учасники отримали контактну інформацію один одного для зустрічі в “реалі” і вибору “десятника”.

Надалі “десятники” вибрали “сотників”, “сотники” - “тисячників”, “тисячники” - “фінансового керуючого”.

“Все виборно, я нікого не призначаю, до грошей не торкаюся, розпоряджень фінансовому керуючому віддавати не можу ... я буду тільки висловлювати свою думку”, - пояснював Мавроді.

Для внесення в систему грошей пропонувалося використовувати будь-які платіжні системи або віддавати готівку керуючому: “Чіпати гроші ви з цього моменту не зможете, це гроші вже не ваші, а системи, ви на них купили МММ-долари”.

На першу вимогу керуючого учасник системи повинен заплатити виграш. “Якщо ви відмовитеся, я буду рекомендувати вас виключити”, - попереджав він. За даними на сайті “МММ-2011”, на цей момент в системі беруть участь більше 35 млн осіб.

Вкладниками створеної Мавроді МММ в 1994 р. стали близько 15 млн осіб. У 1997 р. АТВТ “МММ” визнали банкрутом, сам Мавроді в 1997-2003 рр.. знаходився в розшуку.

Точних даних про збитки, завдані МММ його акціонерам, немає. 31 січня 2003 Мавроді був арештований, йому було пред'явлено звинувачення в шахрайстві, ухиленні від податків, а також в організації підробки документів; суд засудив його до 4,5 років позбавлення волі. У травні 2007 р. він вийшов на свободу.

В середині травня 2012 р. з в Новосибірській області відносно Мавроді було порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ст. 171 КК (пособництво в незаконному підприємництві).

Торік за цією статтею було порушено кримінальну справу стосовно місцевого жителя Олексія Астаф'єва, який керував місцевим осередком “МММ-2011”.

Прокурори вважають, що Мавроді “сприяв вчиненню злочину своїми порадами, вказівками, а також надавав Астаф'єву рекламну підтримку та інформаційні ресурси”.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: