"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Компаніям, що відкрили родовище можуть дозволити видобуток без конкурсу

Середа, 23 травня 2012, 20:40

Верховна рада 22 травня в першому читанні проголосувала за дозвіл видавати спеціальні дозволи на користування надрами компаніям, які здійснювали геологічну розвідку цього родовища без проведення аукціону.

За відповідний законопроект № 9539, яким вносяться зміни до "Кодексу України про Надра" проголосувало 239 карток народних обранців.

Згідно з пояснювальною запискою проекту закону, умови інвестування у геологофізичні дослідження та видобуток корисних копалин в Україні не є привабливими, оскільки в законодавстві України не створено правового механізму, коли б компанії, які відкривають родовище, мали би право отримувати спеціальний дозвіл на видобуток без нової тендерної процедури.

Практично це означає, що, здійснивши розвідкове буріння, інвестор обов’язково повинен брати участь у новому тендері на промислову розробку, не маючи ніяких переваг над іншими учасниками, пояснюють автори законопроекту.

Реклама:

Тобто, у випадку прийняття цього документа і його підписання президентом Януковичем, компанії, що здійснюють геологічну розвідку родовища отримають гарантії видобутку на ньому.

"Аукціон на отримання спецдозволу з видобування корисних копалин на зазначену ділянку надр проводиться лише у випадку відмови власника дозволу на розвідкове буріння від промислової розробки зазначеного родовища", - наголошується у пояснювальній записці.

Як відомо, Дерржгеонадра планує на найближчому аукціоні з продажу спеціальних дозволів на користування надрами, дата якого поки не призначена, планує виставити 80 об'єктів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: