"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Васадзе майже залучив інвестора для виробництва авто на польському заводі

Середа, 23 травня 2012, 20:11

Корпорація "УкрАВТО", один з найбільших суб'єктів автомобільного ринку України, орієнтовно протягом півроку може завершити переговори про залучення реального співінвестора для спільного виробництва автомобілів на контрольованому корпорацією польському автомобільному заводі FSO (Fabrykа Samochodow Osobowych).

Про це повідомив власник корпорації, народний депутат від ПР Таріел Васадзе.

Як пояснив Васадзе агентству "Інтерфакс-Україну" в ході 20-го Міжнародного автосалону SIA 2012, проблеми з пошуком партнера, які корпорація веде вже давно, ускладнювалися наявністю зобов'язань перед працівниками заводу і профспілками, що дісталися "в спадок" з придбанням польського заводу після банкрутства попереднього власника - південнокорейської Daewoo.

Він нагадав, що Daewoo вирішила інвестувати в нього великі гроші в завод, натомість отримала великі пільги від польського уряду, і на цій підставі зобов'язання перед працівниками "були великими, навіть кабальними для виробника".

Реклама:

"Тому нам знайти партнера в таких умовах було нереально - який світовий виробник стане партнером, якщо у тебе такі зобов'язання перед працівниками та профспілкою. Тоді ми вирішили в рамках польського законодавства задовольнити робітників, призупинити роботу заводу і розрахуватися з усіма, щоб очиститися. А тепер , завершивши цю роботу, маємо кілька реально хороших пропозицій, ми зараз ведемо цю роботу і думаю, завод буде працювати ", - підкреслив Васадзе.

Відповідаючи на питання, в який період може бути прийняте рішення, почесний президент "УкрАВТО" сказав, що "це може бути і через три місяці - півроку, але реальний партнер буде".

Як повідомлялося, "УкрАвто" придбала контроль над FSO - одним з найбільших автомобільних заводів Польщі в 2005 році, сконцентрувавши у своїх руках 84,3% акцій підприємства.

Раніше польський завод перебував під контролем південнокорейської корпорації Daewoo, яка налагодила на ньому складання автомобілів Lanos.

З 2007 року на FSO налагоджено виробництво Chevrolet Aveo. Проте General Motors відмовилася від подальшого виробництва Aveo в Польщі, і "Укравто" прийняла рішення перенести їх виробництво на Запорізький автозавод, на якому ці авто вже випускаються під брендом ЗАЗ Vida.

У 2011 році завершився термін дії угоди "УкрАВТО" з компанією GM з виробництва автомобілів Chevrolet Aveo в Польщі, і 1 березня того ж року воно було зупинено.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: