Депутати не забажали створювати Національне антикорупційне бюро

Середа, 23 травня 2012, 15:32

Верховна рада відмовилася створити Національне антикорупційне бюро.

За прийняття відповідного законопроекту №9746 у першому читанні проголосувало 33 депутата за мінімально необхідних 226, передають "Українські новини".

Законопроектом пропонувалося створити бюро як орган, який би підпорядковувався, був підконтрольним і підзвітним парламенту.

Пропонувалося визначити, що призначення й звільнення з посади голови бюро, його першого заступника й заступників повинен здійснювати парламент.

Реклама:

На цей орган пропонувалося покласти функції попередження, виявлення, зупинення й розкриття корупційних правопорушень і посадових злочинів колишніх посадових осіб, уповноважених на виконання функцій держави й органів місцевого самоврядування.

До його повноважень пропонувалося віднести: складання адміністративних протоколів, здійснення оперативно-розшукової діяльності й досудового слідства відносно визначених законопроектом дій.

При цьому у висновку Головного науково-експертного управління парламенту підкреслюється, що запропонований проектом правовий статус Національного антикорупційного бюро є неконституційним.

Управління також зазначає, що в законопроекті передбачені повноваження парламенту, які не передбачені в Основному законі, а саме надання згоди на призначення на посаду й звільнення керівництва бюро.

Ініціатор законопроекту - депутат Ради, член фракції Блоку "Наша Україна - Народна Самооборона" Арсеній Яценюк.

У липні 2010 року парламент відмовився прийняти законопроект №5437 "Про Національний антикорупційний комітет", автором якого також був Яценюк.

У багатьох положеннях відхилений у середу законопроект повторює зміст попереднього варіанту, натомість їх відмінністю є те, що передбачалася підпорядкованість комітету напряму Президентові, а не парламенту.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: