Іран може допустити МАГАТЕ на свої ядерні об'єкти

Середа, 23 травня 2012, 12:49

Інспектори МАГАТЕ та Іран знайшли вихід з глухого кута, в якому останні п’ять років перебували їх відносини, підписавши угоду, яка дає МАГАТЕ доступ до суперечливого військового комплексу Парчин.

Про це передає "Українська енергетика" з посиланням на Bloomberg та Press TV.

Голова МАГАТЕ Юкія Амано повідомив після повернення з Тегерану про прорив, зазначивши, що обидві сторони домовилися створити документ, який би окреслював кроки, необхідні для Ірану, щоб роз’яснити підозри щодо його ядерної програми.

Вперше з червня 2007 року МАГАТЕ та Іран домовилися про методи, щоб дати інспекторам більший доступ до об’єктів, включаючи Парчин, де могла проводитися робота над ядерним зарядом.

Реклама:

"Є важливий результат щодо структурованого позиційного документу, над яким ми працювали з січня", - сказав Амано. "Було прийнято рішення його завершити та підписати".

Угода, яка за словами Амано, буде підписана "досить скоро", була узгоджена напередодні зустрічі 23 травня переговірників з Китаю, Франції, Німеччини, Росії, США та Великобританії з представниками Ірану щодо ядерної програми.

Речниця Державного департаменту США Вікторія Нуланд заявила, що важливим буде доведення Іраном справи до кінця.

"Очевидно, що оголошення про угоду - це одне, але імплементація - це те, за чим ми спостерігатимемо, щоб Іран дійсно довів справу до кінця та надав доступ до всіх місць, документів та персоналу, яких вимагає МАГАТЕ, для визначення, чи має ядерна програма Ірану виключно мирні цілі", - сказала вона.

Спікер іранського парламенту Алі Ларіджані заявив, що прагнення "групи 5+1" отримати з боку Ірану сигнали щодо співпраці є недоречними на фоні накладання нових санкцій.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: