"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Відповідальність за наркотики для власного вжитку можуть скасувати?

Середа, 23 травня 2012, 12:39

В Україні можуть скасувати кримінальну відповідальність за зберігання наркотиків для власного вживання.

Як повідомив глава Держслужби з контролю за наркотиками Володимир Тимошенко, відомство працює над новою концепцією боротьби з поширенням наркоманії, а до кінця року зможе запропонувати зміни до законодавства, передає "Радіо Свобода".

"Якщо йдеться про декриміналізацію пропозиції наркотиків, то цього не може бути, тут тільки репресивні заходи. А для споживачів, то наша позиція тут інша. Раніше ми всіх їх, як кажуть, "стригли під один гребінець". Багато питань, які потрібно буде переглянути. Причому, таким чином, щоб із споживачами наркотиків не боротися репресивними методами", - заявив він.

Тимошенко нагадав, що держслужбу вивели зі складу Міністерства охорони здоров'я, але право на складання списків наркотичних речовин та на визначення кількості дозволеного до зберігання, відповідно до законодавства, залишилося за міністерством.

Реклама:

Отже, за його словами, служба контролю за наркотиками спочатку напрацює нову стратегію боротьби з поширенням наркоманії, а потім запропонує законодавцям своє бачення необхідних законодавчих змін.

Він також запевнив, що співробітники служби за допомогою фахівців Інституту права Національної академії наук зможуть запропонувати зміни до законів вже до кінця нинішнього року.

Експерти зазначають, що такі зміни вкрай необхідні, оскільки репресивні методи боротьби себе не виправдовують.

"В Україні кожен 12-й засуджений отримав кримінальне покарання за перевищення дозволеної до зберігання для власного вживання кількості наркотичних речовин. Після того, як МОЗ знизило цю цифру, в'язниці переповнилися наркозалежними, які не скоювали злочинів проти інших людей", - розповів експерт з наркополітики Павло Скала.

Він нагадав, що за незаконне зберігання наркотиків в Україні можна отримати до 10 років в'язниці. На його думку, в Україні ніколи не було системної боротьби з наркобізнесом, а була лише реакція на наслідки - репресії хворих на наркозалежність.

Нагадаємо, наприкінці 2011 року Верховна рада прийняла, а президент Віктор Янукович підписав закон про посилення відповідальності за незаконний обіг наркотиків.

Ініціатором законодавчих змін був Кабінет міністрів, а серед аргументів за прийняття такого закону наводилися факти зростання числа наркозалежних.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: