Інтеграція "Запоріжсталі" в групу Ріната Ахметова вже почалася

Середа, 23 травня 2012, 09:42

Протягом останнього півріччя група "Метінвест" отримала дозвіл антимонопольних органів Болгарії, Македонії та Сербії на купівлю контрольного пакета ВАТ "Запоріжсталь".

В минулому році Metinvest BV придбав 50% в групі "Індустріал", що володіє більше 50% акцій ВАТ "Запоріжсталь", а вартість операції становила 416 млн доларів, пишуть "Экономические известия".

До 4 серпня 2012 року для групи буде дійсний опціон на викуп решти 50% в групі "Індустріал".

До цього терміну "Метінвест" має отримати дозвіл і від Антимонопольного комітету України.

Реклама:

Як повідомили в прес-службі "Метінвесту", компанія не готова коментувати хід операції до її завершення.

"Консолідація "Метінвестом" меткомбінату "Запоріжсталь" збільшить частку групи на українському ринку плоского прокату до 70% з поточних 45%. В такому випадку теоретично АМКУ, посилаючись на монопольне становище на внутрішньому ринку, може не дати дозволу на придбання контрольного пакета "Запоріжсталі", - говорить аналітик ІК Eavex Capital Іван Дзвінка.

Однак, на його думку, більш ймовірним сценарієм буде надання такого дозволу з умовою виконання низки зобов'язань - по аналогії з тим, як це відбувалося при консолідації меткомбінату ММК ім. Ілліча в 2010 році.

Аналітик ІК Dragon Capital Олександр Макаров зазначає, що через стратегічні міркування "Метінвест", ймовірно, виконає опціон на покупку другої половини холдингу "Індустріал".

"Якщо цей пакет дістанеться росіянам, виникне великий конфлікт інтересів", - говорить експерт.

Група інвесторів, яких умовно називають "росіянами", прийшла на запорізький меткомбінат в 2010 році.

Тоді один з колишніх акціонерів "Запоріжсталі" - Midland Resources Holding - продав свою частку невідомим російським компаніям.

Угода на суму 850 млн доларів відбувалася за участю ВЕБ.

В результаті нові власники отримали близько 50% українського меткомбінату.

За іншу частину корпоративних прав підприємства зараз бореться "Метінвест".

Якщо група Ріната Ахметова переможе, під її руку перейде ряд активів крім "Запоріжсталі" - частина акцій "Запоріжкоксу", Запорізького залізорудного комбінату, Запорізького вогнетривкого заводу, трубних, ломопереробних і металоторгових компаній, а також вугільні підприємства.

Раніше ІК Dragon Capital оцінювала загальну вартість бізнесу групи «Індустріал» в 900 млн доларів.

Тим часом процес інтеграції "Запоріжсталі" до групи «Метінвест» вже почався.

За словами Макарова, частина збуту продукції запорізького меткомбінату йде через "Метінвест Інтернешнл", нові представники топ-менеджменту підприємства - це люди, які раніше робили кар'єру в структурах "Метінвесту".

Аналітик каже, що основна проблема в інтеграції "Запоріжсталі" в групу Ріната Ахметова - присутність на меткомбінаті іншого великого інвестора і необхідність заміни частини управлінської команди підприємства.

"Цей процес може бути непростим і вимагатиме домовленостей з розділення управлінських функцій. Навряд чи "Метінвест" піде на протистояння і буде ставитися до росіян як до міноритарних акціонерів", - вважає Макаров.

У політиці збуту меткомбінату, якщо буде розвиватися сценарій партнерської роботи росіян і "Метінвесту", особливих змін вже не передбачається.

А от питання модернізації в найближчі роки залишиться у підвішеному стані.

Галузеві фахівці не раз відзначали, що "Запоріжсталь", як одне з найбільш енергоємних підприємств української металургії, потребує модернізації, яка оцінюється приблизно в 2 млрд доларів.

Однак вона почнеться, швидше за все, тільки після того як понад 90% акцій буде сконцентровано в одних руках.

Адже є приклади, коли при наявності на одному підприємстві двох великих власників вони не інвестували в розвиток через внутрішні розбіжності.

"Метінвест" спробує виправити цю ситуацію і буде вести переговори з російськими акціонерами про викуп їх частки.

Якщо така угода відбудеться, то процес консолідації меткомбінату в сталевий дивізіон "Метінвесту" не займе більше двох років.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: