Банкам Іспанії може знадобитися ще 76 мільярдів євро

Вівторок, 22 травня 2012, 20:24

Банкам Іспанії знадобляться додаткові 76 млрд євро (97 мільярдів доларів), щоб покрити втрати по проблемних кредитах, обсяг яких може вирости до 260 мільярдів євро на тлі погіршення економічної ситуації в країні.

Про це повідомив Інститут міжнародних фінансів (IIF), передає Reuters.

За даними IIF, втрати по іспанським кредитами можуть становити від 218 до 260 млрд євро.

Інститут склав прогноз по аналогії з прогнозом очікуваних втрат Ірландії.

Реклама:

"Ряд факторів говорить про те, що втрати можуть бути близькі до верхньої межі представленого діапазону. Макроекономічні перспективи Іспанії гірше тих, що були в Ірландії, особливо щодо розвитку і безробіття", - повідомив IIF.

IIF, до складу якого входять представники більш ніж 400 банків і інших фінансових інститутів, повідомив, що банки Іспанії повинні найближчим часом отримати 184 млрд євро.

Це означає, що їм знадобиться ще 76 мільярдів євро, ґрунтуючись на оцінці загальних втрат у розмірі 260 мільярдів.

Велика частина втрат припаде на кредити на комерційну нерухомість, видані регіональними ощадними банками.

"Доходів без обліку резервів і самих резервів на покриття втрат в приватних закладах може не вистачити для покриття втрат, а значить їм буде потрібна допомога держави", - повідомив IIF.

Інститут також повідомив, що витрати держави на рекапіталізацію банків по відношенню до ВВП, ймовірно, будуть значно нижчі, ніж в Ірландії, так як трьом найбільшим банкам країни має вистачити власних ресурсів.

Це може скоротити потребу в рекапіталізації при несприятливому сценарії на 50-60 мільярдів євро, або 5% ВВП, порівняно з 33% в Ірландії.

Іспанія найняла в понеділок дві великі консалтингові компанії - Oliver Wyman і Roland Berger - для проведення аудиту банківських кредитних портфелів.

Іспанія намагається навести порядок після краху ринку нерухомості в період світової фінансової кризи, яка призвела до гігантських втрат банківського сектора.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: