Нацкомфінпослуг перевірятиме фінустанови з органами

Вівторок, 22 травня 2012, 10:25

Регулятор фінансового ринку шукає нові способи роботи з підконтрольними йому установами.

"В Нацкомфінпослуг завершується робота з формування плану перевірок фінансових установ на 2012 рік. З метою більш глибокого вивчення стану справ з питань діяльності фінансових установ, що підлягають перевірці, вважаю за доцільне включати до складу інспекційних комісій Нацкомфінпослуг фахівців Генеральної прокуратури, МВС, СБУ і Держфінінспекції за згодою їх керівництва", - процитували главу відомства Андрія Стасевського в його прес-службі.

За інформацією одного з джерел видання, причиною цієї заяви став дефіцит кадрів - у комісії ще не призначені особи, відповідальні за проведення перевірок страховиків, кредитних спілок, ломбардів та інших учасників ринку, пише видання "Комерсант Україна".

При цьому скарги на учасників ринку надходять регулярно, а ефективну перевірку може забезпечити лише Генпрокуратура.

Реклама:

Інший співрозмовник "Комерсанта" уточнив, що "ці структури не будуть залучатися до звичайних планових перевірок всіх компаній".

Законодавство дозволяє регулятору залучати СБУ, МВС і ГПУ до перевірок, але лише при необхідності.

"Наприклад, як у випадку з пірамідою Мавроді (МММ-2011. -" Комерсант ") - є суб'єкти, які надають фінансові послуги, але немає організації, внесеної до реєстру фінансових установ, тому у Нацкомфінпослуг немає повноважень їх перевіряти", - відзначає екс -глава Держфінпослуг Віктор Суслов.

Якщо Нацкомфінпослуг виявляє інформацію про відмивання грошей, вона передає їх в правоохоронні органи для розслідування справи.

При цьому у всіх органів своя сфера відповідальності: фінансовий моніторинг проводять фінрегулятори, при порушеннях в податковій сфері до перевірок може підключатися Генпрокуратура, при виявленні кримінальних дій - МВС. Незрозуміло лише, як в перевірках буде брати участь Держфінінспекція, яка контролює витрати держбюджету.

Представники компаній від перспективи посилених перевірок не в захваті.

"Нам ніхто не пояснив, чому виникла необхідність у подібних комплексних перевірках", - говорить президент Ліги страхових організацій Наталія Гудима.

Але якщо вони будуть, то обов'язково повинен бути детальний регламент перевірки або публічний план перевірок та перелік перевірених установ.

Учасники ринку сприймають дії комісії як психологічний тиск. Присутність під час перевірок представників Генпрокуратури чи СБУ теоретично повинно налякати керівництво компаній, а значить, зробити перевірки "якісними".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: