"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Акції Facebook швидко дешевшають

Понеділок, 21 травня 2012, 17:26

Котирування соціальної мережі Facebook впали значно нижче ціни розміщення (38 доларів) на початку другого дня торгів на біржі Nasdaq.

В ході попередніх торгів папери дешевшали в межах 4%, на відкритті котирування обвалилися відразу на 6,6%, а незабаром падіння становило більше 10%, передають "Ведомости".

Facebook провела IPO на минулого тижня - в ніч з четверга на п'ятницю.

Компанія продала за попередньою передплатою 421 млн акцій на загальну суму 18,4 млрд доларів (з урахуванням опціонів), а весь бізнес Facebook був оцінений в 104 млрд доларів.

Реклама:

Торги відкрилися з майже 11%-ю премією до ціни розміщення - 42,05 долари за папір.

Проте не минуло й півгодини, як акції Facebook почали дешевшати і при закритті торгів коштували всього на 0,6% більше ціни розміщення.

Джерела The Wall Street Journal розповідали виданню, що банкам-андеррайтерам довелося терміново викуповувати частину акцій соцмережі на відкритому ринку, щоб підтримати ціну хоча б на рівні 38 доларів.

Так, наприклад, Morgan Stanley викупив 63 млн акцій на 2,3 млрд доларів.

Зазвичай при успішних IPO зарезервовані акції використовуються для того, щоб покрити високий попит на папери, але у випадку з Facebook вийшло зворотнє.

Експерти ще в п'ятницю припускали, що причиною дуже стриманого зростання акцій Facebook став великий ажіотаж серед інвесторів напередодні IPO цієї компанії.

Інтерес був настільки великий, що Facebook підвищила діапазон розміщення з 28-35 доларів за папір до 34-38 доларів, а пізніше збільшила і обсяг розміщення на 25%.

Facebook зняла вершки з цього IPO по-максимуму, - розповів аналітик "Уралсиба" Костянтин Бєлов, - навряд чи варто чекати зростання вартості акцій Facebook найближчим часом.

Facebook провела IPO на падаючому ринку.

У перший день її торгів стрімко падали біржові індекси та акції інших технологічних компаній - Groupon, Google, Zynga.

А сьогодні на 12,3% з моменту відкриття знизилася вартість акцій Mail.ru Group - до 32,2 долара за папір.

Mail.ru Group продала під час IPO 19,6 млн акцій Facebook на 744 млн доларів.

Як повідомлялося, початок торгів акціями Facebook став розчаруванням для аналітиків після великих сподівань напередодні.

Експерти ставлять під сумнів здатність соціальної мережі заробляти достатній прибуток для своїх акціонерів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: