Договори "іпотеки від Януковича" почнуть укладати наступного тижня

Понеділок, 21 травня 2012, 14:49

Договори на придбання житла за програмою здешевлення іпотечних кредитів для придбання квартир черговиками в об'єктах незавершеного будівництва почнуть укладати наступного тижня.

Як передає УНІАН, про це на прес-конференції повідомив директор Департаменту державних програм і розвитку житлового будівництва Міністерства регіонального розвитку, будівництва і житлово-комунального господарства Олександр Непомнящий.

"На даний момент укладено пілотний договір у Сумах. Він потрібний був для того, щоб відпрацювати модель. Програма нова, і ми повинні були подивитися, як механізм цей діє в реаліях. Решту договорів, я сподіваюся, укладатимуть наступного тижня після того, як Міністерство економіки узгодить розподіл коштів серед регіонів і Міністерство фінансів узгодить розпорядників нижнього рівня, які безпосередньо компенсуватимуть ресурси", - сказав він.

За даними директора департаменту, після підписання першого договору більш як 65 чоловік звернулися до Сумської міськадміністрації для участі в програмі.

Реклама:

Він вважає, що чимала кількість бажаючих брати участь в програмі молодіжного житлового кредитування (близько 16 тис. чоловік) захочуть взяти участь в іпотечній програмі.

Непомнящий відзначив, що в програмі можуть брати участь близько 1,1 тис. квартир в об'єктах високого ступеня готовності.

Він сказав, що, крім Ощадбанку, в програмі готовий брати участь Брокбізнесбанк з кредитування об'єктів холдингової компанії "Київміськбуд".

За оцінками директора департаменту, банки "не зовсім задоволені цією програмою".

"Вони вважають, що 16% - це замало. Вони сьогодні дають під вищі відсотки. Я думаю, що це програма, в якій всі мають піти на компроміс. Банкіри мають розуміти, що 16% - це, напевно, нормально. Забудовники в Києві та решті міст мають розуміти, що та планка, яка визначена, це, напевно, нормально. І людина має зрозуміти, що ніж стояти в черзі чималу кількість років, краще взяти участь в програмі", - зазначив Непомнящий.

Кабінет міністрів України своєю постановою №343 від 25 квітня ц.р. затвердив Порядок здешевлення вартості іпотечних кредитів для забезпечення доступним житлом громадян, які потребують покращення житлових умов.

За умовами програми, кредити надаватимуться строком до 15 років у гривнях, максимум під 16% річних.

При цьому позичальник платить за кредитом 3%, а різницю в 13% йому компенсує держава.

Компенсації підлягають фактично сплачені відсотки за користування кредитом.

Раніше президент Віктор Янукович заявляв, що в Україні з травня цього року почне працювати програма іпотечного кредитування для придбання доступного житла під 2-3% річних.

Змінами до державного бюджету 2012 року передбачено виділення 1 млрд грн на програму часткової компенсації процентної ставки кредитів комерційних банків громадянам для придбання житла.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: