Аграрії заборгували банкам 33,45 мільярда гривень

Понеділок, 21 травня 2012, 12:43

Банківське кредитування на сьогоднішній день залишається основним джерелом фінансових ресурсів для компаній АПК.

Згідно з даними НБУ, обсяг заборгованості аграрного сектора за банківськими кредитами в 2011 році збільшився на 6,9 млрд грн. і становив 33,45 млрд грн.

У 2011 році компаніям агросектора було надано нових банківських кредитів на суму близько 52 млрд грн, частина з яких - на пільгових умовах.

Ці та інші дані представило рейтингове агентство UCRA в аналітичному звіті "Агропромисловий комплекс України - результати діяльності в 2011 році".

Реклама:

Незважаючи на складну операційне середовище, АПК України залишається привабливою галуззю для вітчизняних та іноземних корпорацій, finance.ua.

Інвестиційна привабливість обумовлена, в першу чергу, зростанням цін на сільгосппродукцію, порівняно низькою (до поточного року) вартістю оренди посівних площ і робочої сили, а також потенціалом зростання вартості бізнесу в разі зміни законодавства.

Приріст іноземного капіталу в агропромисловий сектор становив у 2011 році 219,9 млн дол, що зумовлено залученням іноземних інвестицій в харчову промисловість (245,2 млн дол.).

При цьому протягом року спостерігався відтік прямих іноземних інвестицій з сільського господарства (-25,3 млн дол.)

Згідно з даними платіжного балансу України, в 2011 році експорт продовольчих товарів і сировини для їх виробництва збільшився на 29% (до 12,8 млрд дол.) і становив близько 20% від загального обсягу товарного експорту за відповідний період.

Імпорт продовольчих товарів у відповідному періоді збільшився на 10,1% - до 6,3 млрд дол..

В цілому аграрний сектор України досить структурований, основними його гравцями є великі вертикально інтегровані групи і середні господарства.

У майбутньому ймовірне укрупнення гравців аграрного ринку як за рахунок поглинання дрібних гравців, так і за рахунок злиття агрохолдингів.

Аналітики UCRA прогнозують нарощування виробничих потужностей великими операторами АПК протягом найближчих років. Разом з тим ключові зміни в галузі будуть залежати від державного регулювання та протекціоністської політики інших держав.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: