"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

НБУ допустив банки до 10% коштів заблокованих на спецрахунку

Понеділок, 21 травня 2012, 10:34

Нацбанк робить спроби розморозити кредитування економіки, оскільки за чотири місяці з початку року приріст кредитного портфеля юридичних осіб становив всього 1,4%.

Своєю постановою N197 від 18 травня НБУ лібералізував вимоги до формування банками обов'язкових резервів.

З 31 травня норматив резервування коштів на окремому рахунку в НБУ, які заблоковані протягом місяця, буде знижено з 60% до 50%. пише "Комерсант".

При цьому регулятор підвищив з 30% до 40% обсяг резервів, який повинен зберігатися щоденно на початок операційного дня на кореспондентському рахунку банку в НБУ.

Реклама:

Цю рокіровку в Нацбанку пояснюють необхідністю нівелювати ризики, пов'язані з вивільненням додаткової ліквідності.

Обсяг обов'язкових резервів, сформованих банками в квітні, становив 15,7 млрд грн, в тому числі на окремому рахунку в НБУ перебувало 6,37 млрд грн.

Таким чином, мова йде про вивільнення ресурсу всього на 1,57 млрд грн. Це трохи менше, ніж 10% залишків на коррахунках банків на 1 травня (17,11 млрд грн).

Саме дорожнеча ресурсів і загальна нестабільна ситуація в світі гальмують кредитування.

"Зараз кредитувати ніхто не буде, тому що позики в гривні дуже дорогі, а іноземна валюта нестабільна через незрозумілу ситуацію в Європі і побоювання девальвації в Україні. А зниження нормативів резервування - надто незначний крок. Можливо, кредити стануть більш доступними, коли банкіри почнуть свідомо знижувати депозитні ставки, а також коли пройдуть парламентські вибори", - говорить скарбник одного з банків.

За даними індексу UIRD, в п'ятницю середня ставка за річними депозитами населення у гривні становила 16,5%, в доларах -7,57%, в євро - 6,05%.

Банкіри розраховують на подальшу лібералізацію з боку регулятора.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: