"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Ріст ВВП України може стати одним з найгірших у Східній Європі

Понеділок, 21 травня 2012, 10:05

Європейський банк реконструкції та розвитку зберіг прогноз зростання ВВП України на рівні 2,5% в 2012 році.

Про це йдеться в повідомленні ЄБРР, передають "Українські новини".

Крім того, згідно з повідомленням, зростання ВВП України в 2013 році становитиме 4%.

ЄБРР також прогнозує, що середньорічна інфляція в Україні в поточному році сповільниться до 4% з 7,7% в 2011 році.

Реклама:

У січні ЄБРР погіршив прогноз зростання ВВП України з 3,5% до 2,5% в 2012 році.

Перехідні економіки Європи і Центральної Азії в поточному році будуть рости швидше, ніж передбачалося експертами ЄБРР ще на початку року, - темпи зростання в минулу п'ятницю були підвищені з 3,1% до 3,2%, пише "Комерсант Україна".

При цьому прогноз України не був змінений, що може стати одним з найгірших показників у Східній Європі та країнах Кавказу (середні темпи зростання - 2,9%).

Аналогічне зростання економіки ЄБРР очікує лише в Білорусі. Ще менші темпи зростання економіки прогнозуються в країнах Південно-Східної Європи (в середньому на 1%), Центральної Європи та Балтії (1,6%).

Зниження ВВП очікується в Словенії (-2%), Угорщині (-1%) і Хорватії (-0,6%). Більш високі темпи підйому прогнозуються в Росії (+4,2%) і країнах Центральної Азії (+6%). Лідерами зростання стануть Монголія (+14%) і Туркменістан (+10%).

Незважаючи на низький прогноз для українського ВВП, позитивним є вже сам факт підтвердження попередніх прогнозів.

Останнім часом міжнародні організації лише погіршували оцінки, наприклад, агентство Fitch Ratings знизило її до 1,6%. Нагадаємо, що в I кварталі 2012 року ВВП України зріс на 1,8%.

Оцінюючи перспективи української економіки, експерти ЄБРР відзначають, що, крім зниження експортного попиту на продукцію металургії та машинобудування, негативний вплив на неї чинитиме сільське господарство, що постраждало через зимові холоди, а також завершення інфраструктурних проектів перед Євро-2012.

У банку також розраховують, що відновлення економіки єврозони позитивно вплине на український ВВП.

У своєму звіті ЄБРР вказує на велике значення високого внутрішнього попиту в Україну для підтримки темпів зростання економіки, проте не уточнює, як на нього вплинуть передвиборний зростання соціальних стандартів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: