Мінагропрод та молокопереробники обговорюють фінансування кооперативів

Понеділок, 21 травня 2012, 09:49

Мінагрополітики та молокопереробні підприємства обговорюють новий спосіб підтримки молочних господарств - фінансування заготівельних кооперативів.

Ідею стимулювати виробництво молока в Україні шляхом створення та фінансування заготівельних кооперативів міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк та представники молокопереробних підприємств обговорювали в п'ятницю на зустрічі, організованій "Європейською бізнес асоціацією" (ЕБА), пише видання "Комерсант".

У повідомленні прес-служби міністерства повідомляється про досягнуті домовленості: переробники готові інвестувати в кооперативи 1,5 млрд грн.

Втім, за словами виконавчого директора ЄБА Ганни Дерев'янко, результатом зустрічі стали швидше обопільні декларації, ніж конкретна угода. "Компанії заявили, що зацікавлені в розвитку кооперації, а держава обіцяла підтримку", - пояснила вона.

Реклама:

Виробництво молока в останні роки в Україні постійно знижувалося - за 5 років падіння становило 16,5%, до 11,1 млн т в 2011 році. У 2012 році аграріям не щастило із закупівельними цінами: у лютому-квітні вони знижувалися через заборону поставок українського сиру в Росію.

Тільки в квітні середньомісячна ціна скоротилася на 9,5% на молоко від сільгосппідприємств і майже на 6% - у селян. В результаті зараз молоко у селян закуповується в середньому по 1,9 грн / л.

Колишні заходи підтримки виробників молока - дотації за рахунок повернення ПДВ від реалізації готової молочної продукції - в міністерстві вважають неефективними.

"За цією схемою до виробників доходили дотації в розмірі 6-7 коп. на літр. При цьому закупівельні ціни продовжують знижуватися", - пояснив Присяжнюк.

В минулому році кошти від відшкодування ПДВ прямували до спеціального фонду і розподілялися у вигляді дотацій централізовано. Але учасники ринку скаржилися, що їх отримали тільки кілька великих виробників, тому в поточному році механізм знову змінили.

Тепер 70% відрахувань переробників держава збирається спрямовувати безпосередньо виробникам молока, а 30% - акумулювати в спеціальному стабілізаційному фонді.

До того ж в уряді вирішили виділити зі спецфонду держбюджету понад 1 млрд грн на дотації селянам за вирощування молодняку великої рогатої худоби, плануючи тим самим збільшити поголів'я на 30% до 2015 року.

Створення кооперативів вигідно переробникам, стверджує Присяжнюк.

Говорити про стрімкий розвиток сільськогосподарської кооперації в молочній галузі поки рано, упевнений директор Союзу молочних підприємств України Вадим Чагаровський.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: