США занесли Україну до списку "піратів"

Середа, 2 травня 2012, 11:10

У США вважають, що Україна досягла "мінімального прогресу" у боротьбі з піратством та порушеннями прав інтелектуальної власності.

Про це ідеться у щорічному звіті США щодо порушників прав американської інтелектуальної власності у світі. Звіт представив 30 квітня у Вашингтоні голова Торгівельного представництва США (USTR) Рон Кірк, передає Deutsche Welle.

Головними порушниками прав інтелектуальної власності у новому щорічному звіті названі Росія і Китай.

Автори документу звернули увагу на значне збільшення за останній рік кількості випадків порушень інтелектуальних прав та торгівельних марок "практично в усіх форматах".

Реклама:

Крім Китаю та Росії, яка вже 16 років поспіль очолює список порушників, до списку "пріоритетного моніторингу" потрапили Аргентина, Ізраїль, Канада, Таїланд, Індія, Алжир, Чилі, Індонезія, Пакистан, Венесуела та уперше, починаючи з 2007 року, Україна.

Як наголошується в звіті, Україна зробила лише "мінімальний прогрес" у виконанні прийнятого 2010 року плану дій з боротьби з піратською продукцією та контрафактами, а в деяких випадках навіть відбувся регрес.

В USTR висловили серйозну стурбованість у зв'язку з "виробництвом контрафактної продукції і нестримним піратством, в тому числі піратством через інтернет" в країнах-порушниках.

У звіті також зазначено, що онлайн-піратство зміцнює свої позиції у сфері продажу контрафактної і піратської продукції й відтісняє традиційні точки збуту, зокрема магазини й кіоски, де продають піратську аудіо- та відеопродукцію, підробки парфумів відомих брендів, взуття тощо.

У Китаї, зазначають експерти USTR, хоча й закривали сайти, що спеціалізуються на продажах фальшивок, однак негайно ж відкривалися нові онлайн-магазини, пропонуючи аналогічний піратський асортимент.

Голова USTR Рон Кірк привітав Іспанію та Малайзію із прогресом у боротьбі з піратством та порушеннями прав інтелектуальної власності.

Вони опинилися у списку з нижчим рівнем потенційної небезпеки піратства.

Серед пострадянських країн у ньому фігурують Білорусь, Таджикистан, Туркменістан та Узбекистан.

Як пояснив Кірк, Адміністрація США приділяє цій проблемі великого значення, оскільки від дотримання прав інтелектуальної власності залежить благополуччя компаній, у яких працевлаштовані 40 млн американців та зосереджено до 60% експорту США.

Рейтинг USTR не призводить до запровадження економічних санкцій. Його основна мета звернути увагу урядів країн-порушниць на проблему дотримання авторських та інтелектуальних й посилити боротьбу з піратством та порушеннями.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!