Думка експерта: Зміни у закон "Про банкрутство" будуть вигідні банкам та держорганам

П'ятниця, 18 травня 2012, 13:43

Зміни до закону "Про банкрутство", розроблені Мін’юстом, будуть вигідні банкам та державним органам, які зможуть списати безнадійну заборгованість.

Про це заявив адвокат ЮФ "Ілляшев та Партнери" Вадим Кізленко, коментуючи розробку Мін’юстом змін в нову редакцію закону "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", які, за словами міністра юстиції, спрямовані на протидію затягування процедури банкрутства.

На думку юриста, не логічно через п'ять місяців після прийняття нової редакції закону "Про банкрутство" і за сім місяців до набрання нею чинності пропонувати знову вносити зміни.

"Проаналізувавши цей законопроект, я прийшов до висновку, що якнайшвидша ліквідація підприємства - це і є його основне завдання", - сказав юрист.

Реклама:

Наприклад, зазначив Кізленко, в законопроекті зазначено, що за три місяці арбітражний керуючий повинен підготувати план санації, погодити його з низкою державних органів, комітетом кредиторів і подати його на погодження до суду, а якщо план санації не буде поданий до суду у встановлений строк, підприємство визнається банкрутом.

"Скорочення термінів спричинить підготовку планів санації "на швидку руку", які в подальшому призведуть не до відновлення платоспроможності, а до ліквідації підприємства", - пояснює експерт.

Юрист говорить, що до негативних моментів можна віднести і заборону суду продовжувати терміну судових процедур у банкрутстві.

"Що робити, якщо арбітражний керуючий, в силу не залежних від нього причин (наприклад, хвороба) не встигає провести необхідні заходи в процедурі розпорядження майном? Відповідь проста - минаючи санацію, ввести ліквідаційну процедуру", - розповів Кізленко.

За думкою юриста, новий законопроект може призвести до швидкої ліквідації низки підприємств, у тому числі платоспроможність яких можна було відновити.

"При цьому, скорочення термінів навряд чи підвищить відсоток погашеної в процедурі банкрутства кредиторської заборгованості. Швидше за все, це буде вигідно банкам та державним органам, які зможуть списати безнадійну заборгованість", - підсумував Кізленко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!