МВФ попередив Білорусь про ризик нової фінансової кризи

Четвер, 17 травня 2012, 21:01

Міжнародний валютний фонд у четвер попередив Білорусь про загрозу ще однієї фінансової кризи і закликав її владу підтвердити прихильність реформам як умови нового кредиту.

Про це повідомляє агентство Reuters із посиланням на прес-службу МВФ.

Як відомо, Білорусь отримала від фонду в кредит 3,5 млрд доларів у 2009-2010 роках і просить про нові позики.

Споживчі ціни більш ніж подвоїлися у 2011 році після того як країна девальвувала національну валюту - білоруський рубль - на 65% до долара, щоб покрити великий дефіцит бюджету.

Реклама:

Інфляція відтоді сповільнилася, але МВФ каже, що вона може стрибнути знову, якщо уряд буде прагнути до агресивного підвищення ВВП і збільшить зарплати в бюджетному секторі.

Уряд планував економічне зростання на рівні 1-1,5%, але підвищив прогноз після невдоволення президента Олександра Лукашенка, чиї щедрі передвиборчі обіцянки в 2011 році стали каталізатором спустошення скарбниці.

"Прагнення до досягнення високих показників економічного зростання і заробітної плати може викликати новий виток розкручування інфляції і девальвації і створити загрозу середньостроковій стійкості бюджету і боргу", - ідеться у прес-релізу фонду, підготовленому за підсумками консультацій з білоруськими властями, які завершилися 4 травня.

МВФ чекає уповільнення темпів зростання ВВП Білорусі в 2012 році до 3% та інфляцію в 38,4%.

У 2011 році інфляція склала 108%, а економіка виросла на 5,3%.

На 2012 рік білоруська влада пообіцяла зниження інфляції до 19-22% при збереженні зростання ВВП на рівні 5-5,5%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!