"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Азаров вважає, що Росії не позбутися залежності від України

Четвер, 17 травня 2012, 17:33

Прем'єр-міністр Микола Азаров вважає безальтернативним для Росії використання потужностей України для транзиту природного газу.

Про це він сказав під час зустрічі зі членами міжнародного клубу парламентаріїв й експертів "Європейський Союз - Україна", повідомляє агентство "Українські новини".

Він зазначив, що питання модернізації газотранспортної системи для України дуже важливе в умовах будівництва газопроводів "Північного потоку" й "Південного потоку" в обхід території України.

Прем'єр висловив упевненість, що проект будівництва "Південного потоку" є зовсім нерентабельним і не окупиться як мінімум у найближчі 20 років.

Реклама:

"Але він (для Росії) політично доцільний. Побудувавши 2 газопроводи, Росія чомусь думає, що вона повністю позбудеться залежності від транзиту через Україну", - зазначив Азаров.

"Ніколи цього не буде хоча б тому, що ні "Південний", ні "Північний потік" не мають можливості складування. Підземні газосховища є тільки в нас", - додав прем’єр.

Він підкреслив, що завдяки наявним потужностям Україна здатна допомогти країнам Європи у разі аномальних погодних умов, як це, наприклад, було минулої зими.

"Тому насправді жодної особливої альтернативи ні "Південний", ні "Північний потік" не становлять", - заявив Азаров.

Він запевнив, що транспортування газу через Україну є найнадійнішим шляхом, а також найдешевшим.

"І модернізація ГТС – проект винятково вигідний і Росії, і Україні, і тим більше для Європейського Союзу", - підкреслив Азаров.

За словами прем'єра, у разі модернізації ГТС Україна буде здатна транспортувати в Європу близько 200 млрд куб. м газу на рік.

Як відомо, Азаров заявляв, що для того, щоб українська газотранспортна система була здатна транспортувати в Європу 200 млрд куб. м газу на рік, необхідно вкласти в модернізацію газотранспортної системи 1,5 млрд євро.

Транзит газу в країни Європи у квітні становив 7 467,86 млн куб. м, що на 23,38% менше, ніж у квітні 2011 року. У 2011 році транзит газу в країни Європи становив 101,098 млрд куб. м, що на 5,94% перевищує показник 2010 року (95,426 млрд).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!