Прем'єр Великобританії побоюється розвалу єврозони через Грецію

Четвер, 17 травня 2012, 12:45

Вихід будь-якої з країн зі складу єврозони може спричинити за собою значне посилення ризиків і вилитися в повномасштабний розвал валютного блоку.

Про це заявив прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон, передає "Інтерфакс" з посиланням на газету Financial Times.

Вирішення цієї проблеми прем'єр бачить у якнайшвидшому формуванні повномасштабного бюджетного і політичного союзу в єврозоні.

Текст виступу Кемерона, наміченого на четвер, потрапив у розпорядження газети.

Реклама:

"Єврозона на роздоріжжі: або вона впорається із ситуацією, або їй загрожує потенційний розвал", - йдеться в документі.

"Або в Європі буде стабільна та успішна єврозона з ефективно захищеним фінсектором, добре капіталізованими і регульованими банками, системою розподілу податково-бюджетного тягаря і підтримуючою грошово-кредитною політикою, або ми всі опинимося в невідомих водах, що буде супроводжуватися величезними ризиками", - вважає голова британського уряду.

Кемерон вважає, що Греції буде краще залишитися в єврозоні.

Тим часом директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду (МВФ) Крістін Лагард попередила про "надзвичайно дорогі наслідки" виходу Греції з єврозони не тільки для Афін, але й для інших країн регіону та світу в цілому, пише The Guardian.

Голова МВФ закликала грецьких лідерів продемонструвати свою рішучість залишитися у валютному блоці шляхом дотримання умов міжнародних програм допомоги.

Вихід Греції з єврозони "буде для інших учасників блоку чимось середнім між катастрофою та Армагеддоном", стверджує голова Інституту міжнародних фінансів Чарльз Даллара, який раніше цього року допоміг узгодити програму реструктуризації держборгу з приватними кредиторами.

"Існує реальний ризик, що може взяти гору лінь. Відповідь на поточні проблеми полягає не в пошуках простого способу виходу з єврозони, бо легкого шляху немає, але в зведенні відсутньої опори блоку - створенні бюджетного і податкового союзу", вважає Даллара.

Раніше повідомлялося, що ймовірність виходу як мінімум однієї країни зі складу єврозони до 31 грудня 2013 р. оцінюється трейдерами в 60,8%.

Імовірність розпаду об'єднання до кінця цього року, за даними Bloomberg, становить 40,1%, а до кінця 2014 - вже 65%.

При цьому всього тиждень тому шанси на розпад єврозони в 2012 році, на думку трейдерів, становили 31,5%, в 2013-му - 49%, а в 2014-му - вже 65%. Загальна кількість опціонів перевищує 16 тис., з них 13 тис. роблять ставку на 2012 рік.

Греція не змогла сформувати уряд за підсумками парламентських виборів, що пройшли 6 травня, тепер в середині червня країну чекає повторне голосування. У ніч на четвер в країні було створено тимчасовий уряд, який повинен забезпечити проведення виборів.

Раніше сьогодні повідомлялося, що Президент Греції Каролос Папульяс призначив дату чергових парламентських виборів в країні на 17 червня. Також він назвав ім'я тимчасово виконуючого обов'язки прем'єр-міністра. Ним став голова державної ради Греції (верховного адміністративного суду) Панайотіс Пікременос.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: