Україна хоче отримати до 10% в азербайджано-турецькому проекті TANAP

Четвер, 17 травня 2012, 09:17

Україна розраховує отримати до 10% в азербайджано-турецькому проекті Транс-Анатолійського трубопроводу (TANAP).

Про це повідомляє Platts з посиланням на надзвичайного і повноважного посла України в Туреччині Сергія Корсунського, пише "Українська енергетика".

В середу в кулуарах нафтогазового саміту СНД, що відбувається у Парижі, Корсунський повідомив журналістам, що Україна розглядає проект як "хороший бізнес", навіть якщо вона не отримає жодних поставок газу для себе.

Як повідомляється, Корсунський виступав на саміті в якості експерта, а не офіційно від імені українського уряду.

Реклама:

Азербайджан і Туреччина планують створити трубопровід від східного кордону до західного кордону Туреччини. В даний час турецька державна енергокомпанія BOTAS має 20% у TANAP, а Державна нафтова компанія Азербайджану (SOCAR) володіє 80% у проекті.

Початкова пропускна здатність трубопроводу, як очікується, становитиме 16 мільярдів кубометрів на рік. Близько 6 млрд кубічних метрів буде виділено Туреччині, решта буде транспортуватися до Європи.

У грудні 2011 року Азербайджан і Туреччина підписали меморандум про взаєморозуміння щодо створення консорціуму, який будуватиме трубопровід. Ратифікація меморандуму очікується найближчим часом.

Раніше прем'єр-міністр України Микола Азаров заявляв, що Київ готовий брати участь в будівництві TANAP. За словами Азарова, Україна готова зробити свій фінансовий внесок, а також постачати труби і компресорні станції для трубопроводу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: