"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Рада схвалила підвищення мит на імпорт 500 товарних позицій

Вівторок, 15 травня 2012, 20:23

Верховна рада схвалила в першому читанні пропозицію депутатів Партії регіонів про підвищення ставок ввізного мита приблизно на 500 товарних позицій до максимально можливого рівня, обумовленого України зі Світовою організацією торгівлі (СОТ), для захисту вітчизняних виробників і поповнення держбюджету.

За ухвалення за основу відповідного проекту поправок до закону "Про Митний тариф України" (№ 9241-д) проголосували 230 депутатських карток, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"За результатами проведеного аналізу пільгових ставок Митного тарифу України виявлено понад 2,5 тис. ставок (23,3% від загальної кількості ставок), які нижче рівня, встановленого зобов'язаннями України перед СОТ", - відзначається в пояснювальній записці до законопроекту.

Автори документа, якими є голова профільного комітету Віталій Хомутинник і його колеги по фракції Андрій Пінчук, Василь Горбаль та Олег Царьов, відзначають, що внесли в нього товарні позиції, попит на які в значній мірі задовольняється вітчизняними виробниками.

Реклама:

За їхніми розрахунками на основі статистики імпорту за 2011 рік, найбільш вагомі додаткові бюджетні надходження можливі за такими групами товарів: живі дерева та інші рослини, зрізані квіти і декоративна зелень (група 06), продукти органічної та неорганічної хімії (групи 28, 29), штукатурні матеріали, вапно, цемент (група 25).

У перелік також увійшли барвники, пігменти, фарбувальні матеріали, замазки, лаки (група 32), пластмаси, полімерні матеріали та вироби з них, хімічна продукція (групи 38 і 39) і машини, обладнання і механічні пристрої, електричні машини, устаткування та їх частини (групи 84, 85).

"Щорічні додаткові надходження по ввізного мита в результаті підвищення розміру ставок можуть скласти близько 2 млрд гривень", - відзначається в пояснювальній записці до законопроекту.

У той же час, в Міністерстві економічного розвитку і торгівлі раніше висловили сумніви в правильності такого прогнозу, запропонувавши провести пропозиції про підвищення імпортних мит через Митно-тарифна рада.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: