"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Депутати залишили за "Нафтогазом" право на експорт газу

Вівторок, 15 травня 2012, 15:39

Верховна рада відмовилася заборонити НАК "Нафтогаз України" і компаніям, 50% і більше яких належать державі, експорт природного газу.

За прийняття в першому читанні законопроекту № 9155 проголосували 56 депутатських карток при 226 мінімально необхідних, повідомляє портал "Дело".

Відповідні зміни пропонувалося внести в закон "Про основи функціонування ринку природного газу".

Відповідно до законопроекту, НАК, його дочірні підприємства, підприємства, 50% і більше яких належить державі, а також компанії, які працюють із цими компаніями за договорами про спільну діяльність, зобов'язані реалізовувати весь видобутий газ для потреб населення.

Реклама:

Крім того, проектом пропонувалося встановити, що роздрібні ціни на природний газ для населення встановлюються з урахуванням рентабельності вищеперелічених компаній не більше 15%.

Ініціатор законопроекту - депутат Сергій Пашинський (фракція Блок Юлії Тимошенко - "Батьківщина").

Під час голосування за законопроект в залі були присутні тільки 3 депутати від БЮТБ і близько 10 - від фракції Блоку "Наша Україна - Народна Самооборона".

Як повідомлялося, в липні 2011 року президент Віктор Янукович підписав прийнятий Радою закон "Про внесення змін до закону "Про засади функціонування ринку природного газу", яким парламент дозволив використання видобутого в Україні газу для виконання договірних зобов'язань з експорту природного газу за існуючими контрактами в Відповідно до міжурядових угод.

28 квітня президент підписав закон, згідно з яким Кабміну дозволено реорганізувати НАК "Нафтогаз". При цьому приватизація "Нафтогазу" заборонена.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: