За останні 40 років люди знищили третину біоресурсів планети

Вівторок, 15 травня 2012, 12:29

У період з 1970 по 2008 роки біологічні ресурси на Землі скоротилися на 28%.

Про це йдеться в новій доповіді під назвою "Жива планета", яку раз на два роки складають фахівці Всесвітнього фонду дикої природи, передає DT.UA.

До висновку про зменшення параметрів біорізноманіття майже на третину вчені прийшли на основі вивчення розвитку більш ніж 9 тисяч популяцій представників класів хребетних тварин - ссавців, риб, птахів, плазунів і амфібій.

Експерти констатують, що споживання людиною природних ресурсів у порівнянні з 1966 роком подвоїлося.

Реклама:

За їхніми словами, головним користувачем і забруднювачем світової екосистеми є США.

Якби весь світ використовував природні ресурси в таких масштабах, в яких їх сьогодні використовують американці, то для підтримки екобалансу знадобилося б п'ять планет, співвідносних із Землею.

Однак США займають лише п'ятий рядок у списку країн, які марнотратно використовують світові природні ресурси у розрахунку на душу населення.

Лідерами за цим показником виявилися Катар (1-ше місце), Кувейт (2), Об'єднані Арабські Емірати (3) і Данія (4).

Місця з 6-го по 10-те займають Бельгія, Австралія, Канада, Нідерланди та Ірландія.

На 33 місці знаходиться Росія.

В основі підрахунків укладачів доповіді лежали такі показники, як рівень викидів в атмосферу двоокису вуглецю, площі лісів і земель, що використовуються в сільському господарстві, обсяги промислових відходів тощо.

У минулому квітні Королівське суспільство, міжнародна група з 23 учених під керівництвом нобелівського лауреата з біології сера Джона Салстона, опублікувала звіт, в якому закликала до радикального переосмислення ставлення до природи.

Вони запропонували змінити структуру споживання природних ресурсів в сторону бідних країн, а також посилити заходи з контролю зростання чисельності населення, щоб перейти до стійкої економіки і кращого рівня життя для більшої частини людства.

В іншому випадку вчені прогнозують соціальні, економічні та екологічні аварії та катастрофи раніше небачених масштабів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: