НБУ пояснив банкам, як стягувати податковий борг з рахунків

Понеділок, 14 травня 2012, 20:12

Національний банк України оновив регламент стягнення податковими органами коштів з рахунків платників податків з урахуванням вимог Податкового кодексу.

Відповідні зміни до інструкції про безготівкові розрахунки в національній валюті та про міжбанківський переказ коштів в Україні закріплені постановою НБУ № 122 від 30 березня 2012 року.

Документ набуде чинності через 30 днів після офіційного опублікування, яке заплановане на 21 травня в "Офіційному віснику України", повідомляє портал "Дело".

Інструкція про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті доповнена, серед іншого, спеціальним розділом, згідно з яким стягувачем податкового боргу, простроченої заборгованості перед державою визначені органи державної податкової служби.

Реклама:

Згідно з постановою, стягувач ініціює вилучення коштів з рахунків платників податків на підставі рішення суду: стягувач несе відповідальність згідно із законом за необґрунтованість стягнення коштів.

Передбачено, що банк платника приймає відповідні інкасові доручення протягом 30 календарних днів із дати їх складання.

При цьому банк платника приймає до виконання таке інкасове доручення незалежно від наявності достатнього залишку коштів на рахунку платника: у разі недостатності коштів на рахунку платника банк виконує інкасове доручення в межах залишку коштів.

Поправками до інструкції також уточнюється термін інкасового доручення: це розрахунковий документ, що містить вимогу стягувача в банк, що обслуговує платника, здійснити без погодження з платником переказ визначеної суми коштів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!