Тарифи на "комуналку" зростуть ще до кінця року - Нацкомпослуг

Понеділок, 14 травня 2012, 17:12

В Україні планується перевести всі комунальні тарифи на "економічно обґрунтований" рівень до кінця 2012 року.

Про це заявив голова Національної комісії з регулювання у сфері комунальних послуг (Нацкомуслуг) Валерій Саратов в інтерв'ю агентству "РБК-Україна".

"Думаю, цього року ми вже перейдемо на економічно обґрунтовані тарифи. Всі питання щодо переходу на економічно обґрунтований тариф, а також графік переходів є в плані національних дій президента на поточний рік. В цьому році ми повинні будемо підготувати всі проекти документів", - заявив Саратов.

За його словами, розрахунки комісії показують, що нині в середньому по Україні чинні тарифи на воду покривають 70% собівартості, на тепло - 75%.

Реклама:

Саратов відзначив, що це пов'язано, в першу чергу, з тим, що росте вартість складових тарифу.

"Для розуміння, структура тарифу наступна. У виробництві тепла до 65% складають витрати компаній на газ, 8-10% - на електроенергію, до 20% - зарплата, на інші витрати (ремонти, амортизацію, паливно-мастильні матеріали тощо) припадає близько 10%", - пояснив він.

"У структурі тарифу на воду електроенергія становить 28%, зарплата - 47%, інші витрати - 25%. Але є підприємства водопостачання, де витрати на електроенергію досягають 50-60%", - додав Саратов.

Як відомо, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики (НКРЕ), прийняла рішення про "оптимізацію" тарифів на електричну енергію для населення з 1 травня 2012 року.

Згідно з рішенням, НКРЕ встановила вартість електроенергії для населення, яке споживає понад 800 кВт-год на місяць, від 42 до 54,72 коп./КВт-год.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: