Росіяни почали активно скуповувати євро

Понеділок, 14 травня 2012, 14:36

У Росії попит на валюту у населення зріс в березні в порівнянні з лютим несуттєво - лише на 4%, проте обсяг купівлі європейської валюти був максимальним з січня 2009 року - 1,8 млрд доларів.

Січень 2009 став останнім місяцем плавної девальвації рубля, спровокованої кризою, пишуть "Ведомости".

"З вересня 2011 року по березень євро подешевшав до рубля майже на 13%", - констатує аналітик "ВТБ 24" Олексій Міхєєв. Багато хто визнав поточні котирування досить комфортними для того, щоб перекласти з рублів в євро, вважає він.

Крім того, саме на початку березня уряд оголосив, що травневі свята будуть довше звичайного, тому міг зіграти фактор туристичного попиту, вважає Міхєєв.

Реклама:

В результаті на євро довелося дві третини всієї купленої росіянами за місяць валюти, в абсолютному обсязі операції з ним збільшилися на 22%.

Чутки про розпад єврозони в березні пішли на спад, і це нарівні з привабливою ціною повернуло населенню довіру до єдиної євровалюти - можливо, люди вирішили її купувати в надії, що ситуація зміниться і євро почне зростати, відзначає аналітик "Лайф капіталу" Роман Марков .

У квітні ситуація, схоже, не сильно змінилася - євро залишався дешевим, за даними ЦБ, середній курс становив 38,82 рубля.

"У березні ми не побачили особливого попиту на готівковий євро, натомість він виріс в квітні", - зазначає директор дирекції розвитку продуктів "ОТП банку" Дмитро Сапронов.

Після зміцнення на початку 2012 року з середини літа у рубля все більше шансів на ослаблення, особливо до долара.

"Євро зараз зафіксувався, найближчим часом населення знову повернеться до покупки доларів, а не євро", - очікує Марков.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!